Publieke omroep is helemaal niet goedkoop

Media
vrijdag, 29 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Nederlandse publieke omroep is níet de goedkoopste van Europa. Bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) stelt onterecht dat de belastingbetaler ‘slechts’ 75 euro per jaar per huishouden betaalt voor de publieke omroep. De kosten zijn bijna twee keer zo hoog.
Dat stelt mediajournalist en - blogger David de Jong naar aanleiding van de nieuwjaarstoespraak van Hagoort op 7 januari en de citaten uit die toespraak in het artikel over de financiering van het omroepbestel in NRC Handelsblad van vrijdag 22 januari.
Hagoort 'vergeet' onder meer het belastinggeld mee te rekenen dat naar de Wereldomroep en regionale en lokale omroepen. De Jong: „De VRT in België, de BBC, France Televisions/Radio France, het ARD-consortium in Duitsland, RAI in Italië en andere publieke omroepen verzorgen in hun eigen land – voor de vergoedingen die zij krijgen – óók de lokale en regionale publieke omroepfunctie. Niet voor niets is er BBC London, een France Blue Paris, een WDR Bieleveld en een RAI TGR Lazio.”
Volgens De Jong betalen huishoudens in onder meer Italië en België minder mee aan de publieke omroep dan in Nederland als je alles bij elkaar optelt: De omroepen krijgen in Nederland een totaalbedrag van 835,5 miljoen euro aan publieke omroepbestedingen. Of per huishouden: 116 euro per jaar. En geen 75 euro, zoals Hagoort stelt. Wie de rijksbijdragen aan het Muziekcentrum voor de Omroep (31,1 miljoen euro) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (19,7 miljoen euro) verdisconteert komt op een nog hoger bedrag per huishouden uit.
Bron(nen): NRC Handelsblad