Sarkozy laat journalisten in de steek

Media
door Admin
woensdag, 20 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
President Sarkozy heeft zich bijzonder ongebruikelijk uitgelaten over de 2 Franse tv-journalisten die vorige maand door de Taliban zijn gekidnapt in de buurt van Kabul.
Terwijl het lot van beide reporters hoogst onzeker is, verweet Sarko de 2 dat ze zich in een gebied hadden opgehouden tegen het advies van Franse militairen. Ook gaf hij zijn ministers opdracht het Franse publiek uit te leggen wat het de staat wel niet kost om de journalisten weer uit handen van de Taliban te krijgen. De verslaggevers - ervaren oorlogscorrespondenten wiens namen niet zijn vrijgegeven - maakten op 30 december 2009 een reportage voor France 3 (staatstv) toen ze werden gegijzeld, slechts enkele kilometers verwijderd van een Franse militaire basis. De boodschap van de president: je gaat geen nieuws, of eventueel scoops, halen tegen elke prijs.
Sarkozy krijgt veel kritiek om deze houding; misschien had hij ook even kunnen wachten met zijn oordeel tot de heren eventueel weer vrij zijn, aldus een enkele commentator. Verder menen Franse collega-journalisten dat er niet alleen maar embedded kan worden gewerkt, onder het toeziend oog van het eigen leger.
Valt u ook op dat dit soort problemen zich nooit in Nederland voordoen? Klopt, Nederlandse journalisten gaan zelden of nooit naar oorlogsgebieden. En als het echt niet anders kan, het liefst zo ver mogelijk achteraan - beschermd door een dikke laag soldaten.
Bron(nen): The Times