Sociale media stimuleren stalkers

Media
vrijdag, 14 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Doordat mensen online steeds meer van zichzelf prijsgegeven, wordt het stalkers niet alleen makkelijker gemaakt om hun slachtoffer te belagen, hun gedrag wordt ook gestimuleerd. Dat zeggen psychiaters Hjalmar van Marle, Bram Bakker en klinisch psycholoog Jan Hendriks.
Sociale media kunnen als een soort sneeuwbaleffect werken. De stalker wordt ‘vrienden’ met het slachtoffer, komt meer te weten en gaat het contact overschatten. Sociale media helpen een stalker ook aan informatie over bv. het adres van het slachtoffer. Met name BN-ers zijn makkelijker binnen bereik gekomen van een belager dan vroeger.
'Stalkers hebben een persoonlijkheidsstoornis. Vanuit hun egoïsme betrekken ze veel op zichzelf, zij beleven een Facebook-contact als een persoonlijke boodschap, terwijl de opmerking misschien wel aan 80 mensen gericht is. Dat werkt misverstanden in de hand met als resultaat dat ook buiten de virtuele wereld contact gezocht wordt', zegt Van Marle, gespecialiseerd in forensische psychiatrie. 'Door de afwijzing die daar op volgt tonen stalkers alleen maar meer volharding waardoor de belaging van kwaad tot erger gaat'.
Bron(nen): Spits