Topspion op Facebook te zien

Media
door Admin
zondag, 05 juli 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De echtgenote van de nieuwe baas van MI6 (de Britse spionagedienst|) heeft een enorme blunder begaan door familiefoto's en andere prive-zaken op Facebook te zetten.
Sir John Sawers zou later dit jaar de baas worden van de Secret Intelligence Service, de dienst die in het buitenland wordt geacht te spioneren. Het is de bedoeling dat een dergelijke functionaris, net als zijn ondergeschikten, als het ware onzichtbaar is, maar daar heeft mevrouw Sawers nu op radicale wijze een einde aan gemaakt.
Ze vertelt waar ze wonen, waar ze werken, wie hun vrienden zijn en waar ze altijd naartoe gaan als het vakantie is. Op de dag van zijn benoeming heeft ze John ook op Facebook gefeliciteerd en hem bij zijn codenaam aangeproken, "C." Verder heeft ze geen beveiling op haar account aangevraagd en dat betekent dat zo'n 200 miljoen andere mensen in staat zijn in haar gegevens te koekeloeren.
The Sunday Times heeft eens even goed rondgekeken in de vriendenkring van het stel en zag oudere diplomaten, acteurs en ook de obscure historicus (holocaust-ontkenner) David Iirving langskomen.
Inmiddels is alle informatie weer van het web gehaald, kort nadat Buitenlandse Zaken op de hoogte was gebracht van deze blunder. Doorgaans is het functionarissen als Sawers slechts toegestaan aan enkele intimi te vertellen wat hun bezigheden zijn.
Of Sawers nog in functie kan blijven, is niet bekend.
Bron(nen): The Sunday Times