U2 in concert - op YouTube

Media
door Admin
maandag, 26 oktober 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Tot waar reikt de macht en invloed van internet? De Ierse band U2 besloot dit weekend haar concert in Californië in de Pasadena Rose Bowl op YouTube te zetten, zodat miljoenen mensen elders op de wereld getuige kunnen zijn van de hogere kunsten van Bono en zijn vrienden. Dit tekent hoe klassieke inkomstenbronnen in de muziekindustrie razendsnel opdrogen.
Eerst verkocht een populaire band miljoenen cd's, maar dat komt bijna niet meer voor: de jeugdige liefhebber downloadt zijn favoriete muziek liever gratis. Geen nood, de grote bands gingen weer op tournee en dankzij de gepeperde entreeprijzen konden alsnog vele miljoenen dollars worden geïnd. Intussen werd de oorlog verklaard aan sites als YouTube die alles maar gratis doorgaven en zo meeprofiteerden van de internet-anarchie.
Maar ziet, uiteindelijk moet iedereen voor internet buigen, zelfs de grote Bono. Motief in dit geval om met YouTube in  zee te gaan: de verkoop van het laatse U2-album viel tegen en bovendien kreeg de huidige tournee niet zulke fraaie kritieken (ondermeer omdat de zanger tussen het zingen door veel teveel stond te preken over de Derde Wereld).
Met deze livestream wil de band nu laten zien, aldus The Daily Telegraph, dat dit concert wel degelijk de moeite waard is. Internet moet nu dus opeens redder in de nood zijn.
Als het om deze muzikanten gaat, zijn we een tikkeltje bevooroordeeld en daarom zegt Welingelichte Kringen: gaat u zelf maar kijken.