Vier nerds bouwen een alternatief voor Facebook

Media
door Menno Grootveldvrijdag, 14 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In New York zijn vier ‘nerds’ bezig met een ambitieus project, dat moet resulteren in een alternatief voor Facebook. Steeds meer mensen hebben er problemen mee dat Facebook gratis en voor niets toegang krijgt tot de privé-gegevens van miljoenen mensen, die vervolgens voor veel geld aan marketingbedrijven kunnen worden doorgesluisd. Om nog maar te zwijgen over wat er zou kunnen gebeuren als al dit soort informatie over politieke voorkeur, seksuele geaardheid en wat dies meer zij werkelijk in verkeerde handen valt.
Voor al die vrijwillig afgestane privacy krijgt de gebruiker feitelijk verdomd weinig terug, vonden vier studenten van New York University. Ze besloten daarom zelf een sociale netwerksite à la Facebook te gaan bouwen, maar dan zonder centrale structuur. De gratis ‘open source’-software laat de controle volledig in handen van de gebruiker. “Ook in het echte leven hebben we immers geen centrale ‘hub’ nodig om met elkaar te kunnen praten,” zegt een van de bedenkers.
De vier studenten hebben hun project, dat “Diaspora” heet, gefinancierd via Kickstarter, een site die creatievelingen helpt aan geld te komen. Tot nu toe hebben 739 individuen gezamenlijk 23.676 dollar in “Diaspora” gestoken. Volgens een docent van de vier vertegenwoordigt het project “een terugkeer naar de dagen van weleer, toen ‘geeks’ wekenlang op een dieet van pizza’s en slapend onder hun bureau aan spannende nieuwe software konden werken.”