Wie helpt Gordon Ramsay?

Media
door Admin
maandag, 10 augustus 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In zijn tv-programma Kitchen Nightmares wordt de beroemde chef Gordon Ramsay geacht eigenaren van restaurants te helpen met de bedrijfsvoering. Zij weten niet hoe het moet, hij zogenaamd wel. Inmiddels zit Ramsay zelf diep in de problemen. Of om het in zijn eigen woorden te zeggen: in de 'fuckin fuckin fuckin shit.'
In zijn hoogaangeschreven restaurants in Los Angeles, New York, Parijs en Praag is sprake van grote financiele tekorten. Voor een faillissement van de Gordon Ramsay Holdings Ltd. wordt gevreesd. Ramsay (42) zou inmiddels zijn Ferrari hebben verkocht en zijn luxueuze Londense droomhuis als onderpand in de strijd hebben geworpen. Ook heeft hij her en der personeel ontslagen en zou hij 5 miljoen dollar van zijn eigen vermogen hebben aangewend om het tij te keren.
Het Ramsay-imperium is de afgelopen jaren enorm uitgedijd. Het omvat een twintigtal restaurants en hij beschikt (op meerdere adressen) over 12 Michelinsterren. Qua-Michelin-waardering maakt dat Ramsay tot de derde chef-cuisinier na Franse grootmeesters als Joël Robuchon and Alain Ducasse, een bijzondere onderscheiding voor iemand die afkomstig is uit het culinair niet bijster vermaarde Groot-Brittannie. Evenmin zal hij de kookkunst thuis hebben geleerd, in de ouderlijke woning waar hij het vloeken en schelden met de paplepen kreeg ingegoten.
Het is nog maar 11 jaar geleden dat Ramsay zijn eerste eigen restaurant in Londen opende (tot op heden het enige 3-sterrenadres in de Britse hoofdstad). Daarna volgde een pijlsnelle expansie, onder andere met behulp van een investeringsmaatschappij. Met zijn televisiewerk verdient de chef ongeveer 10 miljoen dollar per jaar.
The Wall Street Journal wijdt een deel van de problemen aan de harde klappen die extreem dure restaurants van de kredietcrisis krijgen. Klanten aldaar declareren graag de bijzonder hoge nota's bij hun baas en als dat opeens niet meer kan...
Maar ook zijn afwezighed in al zijn restaurants speelt Ramsay parten. Wie aan het eind van de avond 400 euro p.p. afrekent voor een maaltijd, wil graag een glimp opvangen van de beroemde eigenaar. En dat kan niet want de eigenaar is elders om zijn roem uit te baten.
Ramsay beweert zelf dat hij er met de huidige herstructurereing van zijn imperium (hij is eigenaar voor 69 procent) weer bovenop komt. Gezien de snelle manier waarop hij andermans restaurant in Kitchen Nightmares winstgevend weet te maken, kan succes niet lang op zich laten wachten.