Wie wil NRC Handelsblad kopen?

Media
maandag, 18 mei 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er wordt geleurd met NRC Handelsblad.
De trotste krant moet worden verkocht, liefst voor veel geld, maar vooralsnog wil niemand hem hebben. Een paar maanden geleden zag de toekomst van PCM (waaronder NRC Handelsblad) er nog redelijk uit. De Belgische Persgroep zou voor een luttel bedrag PCM kopen, daarna een behoorlijk bedrag voor de NRC krijgen van een koper en dan met voldoende geld kunnen beginnen aan de gezondmaking van PCM.
Maar nu de onderandelingen bijna zijn afgerond (die duurden lang omdat de ondernemingsraad van PCM dacht dat het verstandig was dwars te liggen) ziet de wereld er veel minder zonnig uit. De banken hebben PCM de duimschroeven verder aangedraaid, zodat de Persgroep meer voor PCM moet betalen.
Met de kranten van PCM gaat het immers  niet goed, vooral niet met het Algemeen Dagblad, dus de banken willen extra zekerheden. Daardoor moet NRC nu zeker veel geld opleveren. Maar ook het klimaat voor de NRC is verslechterd: de oplage daalt snel, de opbrengst van (personeels)advertenties eveneens. En nu het duidelijk wordt dat de crisis nog wel even kan duren, is het enthousiasme van mogelijke overnamekandidaten (zoals De Telegraaf Media Groep en investeringsmaatschappij HAL) tanende. En iedere maand dat de overname door de Persgroep van PCM uitblijft, schuift het bedrijf verder in de richting van het ravijn.
Bronnen: De Telegraaf, de Volkskrant