Alweer een eenmanspartij

Hero Brinkman omschreef zichzelf als 'een echte PVV'er', en dat verklaart waarschijnlijk ook waarom hij eruit is gestapt. Hero wilde de PVV 'democratiseren' en tot een ledenpartij omvormen, zodat zijn zoon er over dertig jaar ook nog lid van kan zijn. Een nobel streven, waarvoor Brinkman geregeld voor de camera's van de VARA mocht aanschuiven om zijn bezwaren toe te lichten. Als het om lastpakken gaat, weten Pauw & Witteman bij wie ze moeten zijn.
Natuurlijk heeft Hero gelijk met zijn klachten over de PVV, in wezen een eenmanspartij. Maar waarom is hij er dan in gaan zitten? Zijn klacht is niet nieuw, en zonder Geert Wilders, die na zijn afscheiding van de VVD ook een tijdje 'eenmanspartij' is geweest, zou de PVV niet bestaan. Wie de PVV wil 'democratiseren' moet niet zelf opstappen en vervolgens ook als 'eenmanspartij' verder willen gaan. De enige die daar blij mee zou kunnen zijn, gesteld dat Brinkman het dertig jaar in zijn eentje zou volhouden, is de zoon van Hero, die dan als Hero II verder kan gaan, maar zo'n geboorterecht hoort juist niet bij een democratische ledenpartij. En wat Hero I in de huidige Tweede Kamer als bestaansrecht claimt, is ook onduidelijk. Als dissident binnen de PVV had hij een functie, daarbuiten niet. Een programma heeft hij niet, behalve dat Brinkman 'een echte PVV'er' zei te zijn. Dat klopt waar hij het splijtzwamgedrag van de grote leider kopieert, maar verder klaagt hij over Wilders 'die groepen wegzet'. Dat vinden de andere partijen ook. Brinkman claimt zijn Kamerzetel op grond van pakweg 18.000 voorkeurstemmen zelf te hebben verdiend. Maar daarvoor zijn meer dan 62.000 stemmen nodig, en dan komt Hero nogal wat steun tekort om van een democratisch mandaat te kunnen spreken. Een Rita Verdonk, die ooit meer stemmen haalde dan Mark Rutte, is hij niet. En onder de PVV-achterban wordt hij als 'verrader' gezien. Daar zal hij geen stemmen meer halen.
Hero Brinkman zal in zijn eentje een ééndagsvlieg blijken, zoals het een eenmanspartij betaamt. Wat voor het kabinet-Rutte, dat elke stem nodig heeft, vervelend genoeg is.