Maak ongezond leven veel duurder: 60 Euro voor pakje sigaretten?

Ivan Wolffers (arts en publicist)  heeft er geen verstand van (zegt 'ie zelf...), maar wel een mening over: Politiek. Hoogste tijd dat politici gezonder leven afdwingen. Maak ongezonde producten duurder, véél duurder. Levert ook lekker veel accijns op. Voorbeeld? Nieuw-Zeeland enkt serieus na over 80 Euro voor een pakje sigaretten!

Helaas kan ik niet meepraten over politiek, want ik heb geen verstand van geld. Het politieke debat gaat in principe over hoe we nu nog kunnen herstellen wat de jongens en meisjes die er wel verstand van hebben het volkomen mis hebben gehad. Het ze zelf op laten lossen lijkt mee geen goed plan, maar ik kan het in ieder geval niet.

Al anderhalf jaar gonst het niet alleen van het woord bezuinigingen als men het over politiek heeft, maar de term hervormingen wordt meestal in één adem genoemd. Het woord hervormen is me te vaag. Met vage termen kun je de grootste verwachtingen wekken. Mensen die het begrip hervormen vaak gebruiken verbergen daarmee dat ze mensen willen ontslaan. Dat is niet mijn idee van hervorming.

Laat ik me maar houden bij de zorg. De verreweg grootste bedreiging voor onze gezondheid en voor de zorg is dat we leven in een wereld waarmee ons organisme niet om kan gaan. We hebben er de genen niet voor, de neurotransmitters en hormonen zitten ons eerder dwars dan dat ze helpen en dat alles omdat de wereld die we dankzij de vooruitgang bereikt hebben ons overvoert, op onze kont laat zitten, een veel te zware tol trekt op ons neurologisch incasseringsvermogen.

We weten al precies wat dat oplevert: een snel toenemende hoeveelheid vervelende chronische aandoeningen waarmee we eeuwige klanten van de zorg worden. Nu al gaat 20% van het budget voor de zorgkosten naar de gevolgen van de manier waarop we zijn gaan eten, bewegen, werken, en de drugs waarmee we ons staande houden (tabak en alcohol). Dat wordt nog veel meer en dat valt niet meer op te brengen. Dus moeten we de zorg hervormen en ik stel een ministeriële werkgroep voor die de uitdaging aanpakt en leiderschap toont.

Met leiderschap bedoel ik niet fietsende politici, want die heb ik genoeg door de journaals zien fietsen. Daar gaat echt niemand door bewegen. We moeten onze leefomgeving weer veilig maken voor onze biologische aanleg. De promotie van overconsumptie is te sterk voor het merendeel van de mensen om nog een gezond gewicht te behouden.

Kom op, hier is de eerste suggestie voor die werkgroep: Belasting van producten met toegevoegde zoetstoffen is een snelle hervorming. Men schat dat het mogelijk 10% minder frisdrankconsumptie oplevert en accijns die gebruikt kan worden voor meer preventie. Zelfde geldt voor het idee dat nu in Nieuw Zeeland besproken wordt: Pakje sigaretten 60 euro (lekker veel accijns erop). Al jaren wordt ook gesproken over accijns op alcohol bevattende dranken. Je kunt zeuren over de goedkope fastfood maar een fles wijn is een stuk goedkoper. Waarom eigenlijk?

Reclame waarin alcohol aan gezelligheid wordt gekoppeld is obsceen en veel te effectieve bevordering van alcoholgebruik. Kan ook wel aan banden. Voedselreclame die zich op kinderen richt is ook niet normaal. Ouders kunnen hun kinderen zelf wel opvoeden en leren wat lekker of niet lekker is. Dat hoeft Shrek niet te doen. Wil de werkgroep meer advies?

Ivan Wolffers