Te laat erachter komen, dat het te laat is!

Té lang terugblikken op wat je hebt gedaan, is een valkuil waar menigeen in het hedendaagse zakendoen maar ook in de politiek intrapt. Mensen onderschatten vaak wat ze hebben en overschatten wat ze niet hebben. Van tijd tot tijd mag je best ietwat zelfgenoegzaam terugkijken en genieten van het verleden. Maar niet te lang, want de wereld draait door. Aan de andere kant vieren wij successen eigenlijk veel te weinig, en te weinig uitbundig, we staan er te weinig bij stil. Voor je het weet maak je weer een fout die je dan weer jarenlang blijft achtervolgen. Wij zijn er dol op om mislukte producten, concepten en acties (en gemiste penalty’s) tot in lengte van dagen te blijven memoreren en herhalen. Natuurlijk is het zonde van je energie als je hierin blijft hangen, je moet juist vooruit kijken en anticiperen op wat er kan gaan gebeuren.

Maar de allerergste frustratie in het hedendaagse zakenleven is dat je er te laat achterkomt, dat het te laat is! Dat je toch te lang hetzelfde, verkeerde spoor blijft volgen en niet het benul hebt om tijdig van het pad af te wijken. Vaak doen we dit met ons volle verstand, en het blijft de grote vraag waarom we dit doen.

Het is beter meteen de pijn te nemen als je weet dat het zeer doet, liever kort en hevig even pijn hebben dan lang en zeurderig. Deze tijd vraagt om duidelijkheid en eerlijkheid; daar bouw je vertrouwen mee op en blijf je ook het vertrouwen houden van je klanten of organisatie. Sterker nog: kwetsbaar leiderschap is zo “hot” als het maar zijn kan. Het is zelfs cool om je fouten toe te geven. Denk maar eens terug aan Bill Clinton en zie eens hoe populair hij nu nóg en wéér is. Een fout maken mag best, maar niet teveel en liefst niet voor het oog van de camera. Het maakt alleen maar duidelijk dat je sterk genoeg bent om ook voortschrijdend inzicht direct toe te passen en te leren van je dwaling. De leiders die dat doen, mogen zich de komende jaren warmlopen voor de race om ondernemer van het jaar te worden. Of politicus van het jaar!

Welk project ga jij vandaag stopzetten?
Het project waarvan jij weet dat het nooit wat zal worden?
Heb je een dergelijk project niet, dan ben je een geluksvogel.
Kun je wél zo’n project bedenken?
Dan weet je nu wat je te doen staat.
Er is nog zoveel meer en anders te doen…