Verkiezing VS: Strijd tussen links & rechts, arm & rijk, zwart & blank

Ik zou in 2008 op Barack Obama hebben gestemd. Als Nederlander-in-Amerika mag ik helemaal niet meedoen maar je denkt natuurlijk wel: “Op wie had ik gestemd?”
Op Obama dus. En nu in 2012 weer. Het alternatief - het rauwe, onverzoenlijke  rechts van Mitt Romney - bevalt me niet. Hij wil hard bezuinigen op alles wat overheid is. Romney is de kandidaat van tégen het homohuwelijk en vóór wapenbezit. Tegen een ziektekostenplan voor arme Amerikanen en voor belastingverlagingen voor de rijken. Not my cup of tea...

In 2008 stond ik avond-aan-avond in zaaltjes in heel Nederland over de verkiezingen te praten. Leuk & leerzaam is dat. Ik deed veel spreekbeurten voor klanten van vermogensbeheerders. VVD-achtig volk. Hartelijk, tevreden, joviaal. Maar links? Niet echt. Dan vroeg ik ze altijd: “Op wie u zou u in de VS stemmen?”

Meestal stak ergens achterin de zaal een enkele dappere ruitjesbroek zijn vinger op voor Republikein John McCain. Maar negentig procent koos voor Obama. Van de aanwezige vrouwen zelfs honderd procent. Terwijl ze in Nederland van z’n leven niet progressief zouden stemmen.

In de komende maanden ga ik het weer testen. Dat is niet erg wetenschappelijk maar wel een boeiende indicatie: Zijn Nederlanders nog zo enthousiast over Barack? Who carries Heerhugowaard & Hoevelaken? Ik schat dat het Obama-virus wel is uitgewoed.

Obama zal dat een zorg zijn. Ware het niet dat ook in de VS de vanzelfsprekendheid van zijn herverkiezing snel verdampt. Vorige week was er het onheilspellende bericht dat Mitt Romney nu miljoenen méér inzamelt dan Barack Obama.

Obama krijgt veel geld van Hollywood-miljonairs. Romney van alle ándere rijken in de VS. Van die laatste categorie zijn er veel meer dan van de eerste. En door nieuwe campagneregels mogen al die rijkaards  onbeperkt geld storten. Reken maar dat ze dat gaan doen om de ‘socialist’ Obama een stok tussen de spaken te steken. Karl Marx noemde dat klassenstrijd. Daar wordt het politieke klimaat niet zachtzinniger van.

En nu komt het voor Obama akelige bericht dat veel blanke kiezers de links-rechts switch maken. Zwarte Amerikanen stemmen bijna allemaal links en dus op Obama. Blanken vooral rechts en dus op Romney. Van de laatste categorie (blanken) zijn er veel meer dan van de eerste (zwarte Amerikanen). 

Daarmee wordt de verkiezing van 6 november een verbeten strijd tussen rechts & links, rijk & arm en blank & zwart.  Je ziet het terug in de landelijke peilingen. Obama ligt gemiddeld nog maar 1,4 procent voor op Romney. Er zijn al opinie-onderzoeken waar Romney voor ligt. De race is een ‘dead heat’. Romney stoomt op. Hij heeft momentum, 'The Big Mo' in campagne-jargon.

In die zaaltjes in heel Nederland heb ik in 2008 nog een tijdje vol gehouden dat Obama niet zou winnen. Met als kern-argument: “Amerika is te rechts voor Obama”.

Mijn voorspelling kwam toen niet uit.
In 2012 wel?

Charles Groenhuijsen

Even om het geheugen op de frissen: Zo won Obama in 2008.
What a difference four years make...:
.

Bron(nen):   RCP  Polls  MSNBC