Van Marwijk blijft de waarheid ontlopen

Wat bezielde Bert van Marwijk om koppig vast te houden aan de verkeerde opstelling en tactiek van het Nederlands elftal? Al weken voor het EK weerklonk kritiek op de hersenspinsels van de bondscoach. De nederlaag tegen Duitsland bevestigde slechts voor de zoveelste keer alle opgesomde feilen bij Oranje.
Vermoedelijk te laat ontdekte Van Marwijk nu eindelijk zelf dat veel spelers de scherpte en topvorm ontbeerden voor een rol van betekenis op Euro 2012. Tal van experts hadden dat al lang vastgesteld en voorspeld. Dit elftal is over zijn hoogtepunt heen, waarschuwde onder meer Marco van Basten vergeefs in de aanloop naar het toernooi.
De bondscoach heeft verzuimd het team van het WK 2010 noodzakelijkerwijs op te frissen, qua samenstelling als strijdplan. Hij wilde niet inzien dat de verschillende ego’s de eenheid van Zuid-Afrika al maanden ondermijnden. De chemie tussen de linies was verbrokkeld; de toonaangevende spelers bleken niet meer bereid pijn te lijden, voorbij het uiterste te gaan. Het is onbegrijpelijk dat Van Marwijk dat proces niet onderkende.
Ook het systeem met twee controlerende middenvelders stond al tijden ter discussie. Tegen Duitsland werd hopelijk het faillissement uitgesproken. De bondscoach wisselde nu wel al in de rust, maar had op zijn minst zo bij de aftrap moeten beginnen. Mark van Bommel mag dan zijn schoonzoon zijn, zijn carrière als international is nu echt voorbij.
Van Marwijk heeft aangekondigd Oranje voor de ontknoping in de poule op een paar posities te vernieuwen. Tegen Portugal moet het met minimaal 2-0 winnen en onderwijl hopen dat de Duitsers hun sportieve plicht vervullen tegen Denemarken. Het kan nog altijd, al lijkt de kans op ontsnapping naar de kwartfinales minimaal en eigenlijk onverdiend. Als Nederland maandag vroegtijdig naar huis vliegt, valt dat voornamelijk de bondscoach aan te rekenen. Wie zo consequent de waarheid ontloopt, dient dan zelf op te stappen.