Mitt Romney heeft de verkiezingen al gewonnen

Mootz
door Charles Groenhuijsenmaandag, 22 oktober 2012 om 9:02
welingelichtekringen header 1
Vannacht staan ze voor de derde keer tegenover elkaar. Barack Obama en Mitt Romney debatteren over de toekomst van Amerika. Dan zou je denken dat ze vooral de obstakels langs lopen die een toekomst van welvaart en bloei in de weg staan. Helaas.
Te veel belangwekkende onderwerpen zullen opnieuw onbesproken blijven. En dat is vooral de schuld van de Republikeinen.
In de Amerikaanse politiek is de sfeer van verdachtmakingen en verkettering al zo gewoon dat het niet meer opvalt. Het is mede Ronald Reagan geweest die de basis legde voor de politieke patstelling waar de Amerikaanse politiek nu in verzeild is geraakt. Reagan heeft de Republikeinen veel te veel zelfvertrouwen gegeven. Het gekanker op overheid en politiek is sindsdien vanzelfsprekend geworden.
Elke politicus – links en rechts – roept dat Amerika een vrije samenleving is waarin de overheid zo klein mogelijk moet worden gehouden. In elk geval is de overheid geen ‘force for good’ meer. Integendeel.
Dat heeft vergaande consequenties. Het betekent bijvoorbeeld dat ook Obama en Romney het weer braaf zullen hebben over de belangen van ‘the middle class’. Fijn hoor maar de middenklasse redt zich meestal wel. Waarom praten ze niet over de groeiende ‘under class’ waar armoede, werkloosheid en ondervoeding welig tieren. Wat een treurnis.
Ook Obama heeft het er niet over. Als hij het doet, zal de Republikeinse Furie over hem komen: Je lijkt wel een socialist, communist of nog erger. Wil je soms Marxistische klassenstrijd in ons vrije Amerika. Schande!
Zwarte Amerikanen behoren in grote aantallen tot deze deerniswekkende onderklasse. Obama is de eerste zwarte president van Amerika. Die zal zich dus wel sterk maken voor zijn ‘brothers and sisters’. Niet dus. Obama kijkt wel link uit.
Obama is een witte zwarte president, die zelden of nooit over deze groep praat. Het zou hem het verwijt van Republikeinen opleveren dat hij hen bevoordeelt. Laat ze hun eigen problemen maar oplossen. Blijf weg van de ‘nanny state’, de overheid als vertroetelende kinderjuf. Reagan zei het al: ‘De overheid lost geen problemen op. De overheid ís het probleem.’
Nog een voorbeeld? De infrastuctuur. Reis rond in de VS en vergelijk wegen, vliegvelden, openbaar vervoer met wat we in Nederland gewend zijn. Nederland wint ‘hands down’.
Amerika heeft de beste ziekenhuizen ter wereld. Maar ook heel veel slechte ziekenhuizen waar Amerika’s armen op zijn aangewezen. De Republikeinen – inclusief Mitt Romney prediken ook hier: Stay away. Obamacare is een schande. Een linkse hobby van de bemoeizuchtige Obama-activisten.
Scott Shane van The New York Times schreef er dit weekeinde een helder verhaal over. Hij noemt het zelfcensuur: Hij doelt op problemen die zo groot zijn dat je er maar beter je mond over kunt houden: - Geen land ter wereld met zo veel gevangenen en zo veel moorden (vooral door vuurwapens) - Geen westers land met zo veel dikke mensen - Amerika scoort torenhoog met het aantal kinderen in armoede - Kindersterfte is hoger dan andere vergelijkbare landen - Veel te veel jonge mensen krijgen belabberd onderwijs - De inkomensverschillen worden nóg groter - Energiegebruik in de VS is het dubbele van een welvarend land als Duitsland.
Het Reagan-evangelie heeft al die onderwerpen buiten de orde verklaard. Ook de komende vier jaar zal er weinig tot niks aan gebeuren.
De Republikeinen bepalen wat er wel en vooral wat er níet op de politieke agenda komt. Wat dat betreft heeft de partij van Mitt Romney al gewonnen.
Ja, Amerika is ‘het land van de onbegrensde mogelijkheden’. Jammer, dat het voor steeds meer Amerikanen afglijdt naar de status van ‘land van de ongewenste mogelijkheden’.
Of Obama dat verandert? No, he can’t.