Valse start Van Marwijk: Gevaarlijk experiment in verdediging Oranje

Mootz
donderdag, 17 mei 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Van Marwijk: Valse start met verdediging van Oranje
Bert van Marwijk heeft Urby Emanuelson laten vallen als kandidaat voor de positie van linksback in het Nederlands elftal. Dat is vreemd en riskant.
Door de blessure van Erik Pieters heeft de bondscoach een lastig probleem op te lossen in de toch al kwetsbare verdediging. Algemeen werd verwacht dat Emanuelson dan een logische keuze zou zijn.
Het nadeel is dat Emanuelson afgelopen seizoen bij Milan meer op het middenveld speelde en niet altijd in de basis stond. Voor Van Marwijk - uiteraard op de hoogte van deze feiten - geldt dat kennelijk nu wel als een belangrijk bezwaar.
Maar waarom neemt hij hem dan op in de eerste selectie van 36 man? Als ‘buitenlander’ hoefde hij de eerste stage van twee dagen nog niet mee te maken. In Hoenderloo kreeg de bondscoach, blijkbaar onverwacht, een goede indruk van een paar mogelijke alternatieven als linksback, zoals de 18-jarige Jetro Willems en de bijna 34-jarige Wilfred Bouma.
Plotseling bleek Emanuelson niet meer nodig en werd zonder enige test en toelichting afgedankt. Een journalist lichtte hem in dat hij het EK thuis kan volgen.
Met deze valse start van de voorbereiding op het EK waagt Van Marwijk zich aan een gevaarlijk experiment in de achterhoede van Oranje. Terwijl er toch al zoveel twijfels bestaan over de meest ideale opstelling….
Lex Muller, sportjournalist