Terwijl we ons druk maken om de Amazone brandt ook Indonesie op 700 plaatsen

Met de komst van het droge seizoen zijn bijna 700 branden geïdentificeerd op Sumatra en Borneo — waar de laatste Orang Oetans wonen — en in de provincie Riau. In Zuid-Azië nemen bosbranden toe tijdens droge periodes. "Dit betekent niet dat de ramp veroorzaakt wordt door het droge seizoen. Het zijn ook daar meestal mensen zijn die de vuren aansteken", merkt de "Jakarta Post" op . "De meeste Indonesische bosbranden worden aangestoken om land vrij te maken om rubber en oliepalmen te winnen", zegt Global Forest Watch.

De minister van Milieu en Bosbouw heeft gezegd dat tussen januari en juli ongeveer 135.747 hectare werd verbrand in Indonesië. Volgens de BBC gieten verschillende Indonesische legervliegtuigen elke dag water op de vlammen, terwijl het land een ernstige watercrisis kent. 

De minister van Coördinatie van Politieke, Juridische en Veiligheidszaken, Wiranto, zei woensdag dat de regering zich richt op oplossingen om bosbranden te voorkomen. Maatregelen om: gemeenschappen die in de buurt van bosrijke gebieden wonen, te 'onderwijzen'. Volgens een rapport van het National Agency for Disaster Management (BNPB) wordt 90% van de bosbranden veroorzaakt door mensen.