Amerikanen roepen Nederland op te stoppen met subsidies biomassa: jullie maken onze natuur kapot

De VS wil dat Nederland stopt met het subsidiëren van biomassacentrales. De miljarden die de Nederlandse overheid daaraan uitgeeft om de eigen klimaatdoelen te halen, maken Amerikanen ziek en verwoesten de natuur.

"Nederland zou zijn ogen niet moeten sluiten voor de mensenrechtenschendingen die het gevolg zijn van jullie klimaatbeleid”, zegt Katherine Egland van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging NAACP. Andrew Whitehurst van natuurorganisatie Healthy Gulf in het Algemeen Dagblad: "Onze natuur wordt in gevaar gebracht, zodat jullie kunnen pronken met jullie klimaatbeleid. Het is oneerlijk.”

Het probleem is dat de biomassacentrales pellets, samengeperste stukjes hout, gebruiken om energie op te wekken. Voor de pelletproductie is grootschalige bosbouw noodzakelijk. Volgens Amerikaanse natuurorganisaties brengt de productie grote schade toe aan de natuur en de leefomgeving van dieren. Omwonenden klagen bovendien over de giftige stoffen die vrijkomen bij de fabrieken.

"Ik zie de winst voor jullie niet," reageert Whitehurst. "Want hout verbranden om energie op te wekken is niet duurzaam. En ik snap de winst voor ons al helemaal niet. Onze natuur is in gevaar, zodat jullie kunnen pronken met jullie klimaatbeleid. Het is oneerlijk. Als de arme bevolking er nou iets aan had, oké. Maar die ademt alleen de vieze lucht in.”

Niet voor niets zegt het bestuur van de staat North-Carolina waar veel van de pelletfabrieken staan, dat ‘het op grote schaal gebruiken van onze natuurlijke hulpbronnen om buitenlandse klimaatdoelstellingen te halen op nationaal en internationaal niveau bestreden moet worden’.

Biomassa omstreden
Biomassa is al langer omstreden als klimaatneutrale oplossing voor energieverbruik. Een groep Europese wetenschappers stelde onlangs nog dat energie opwekken met hout uit bossen voor meer CO2-uitstoot zorgt dan kolen en gas. Dat is niet heel gek: voor de grote behoefte aan pellets zijn veel bomen nodig. Die groeien niet zo hard dus in de jaren na het kappen komt er juist meer in plaats van minder CO2 in de lucht. Hoogleraar ecologie Louise Vet zei zelfs in het AD: "Het is een waanidee dat het verbranden van biomassa duurzaam is."

Samenvattend: biomassa is slechter voor het klimaat dan gas en kolen. Het zorgt voor méér niet minder CO2-uitstoot. De benodigd pelletproductie breekt grote natuurgebieden af in de VS en de meestal arme bevolking die in de buurt van de fabrieken woont, ademt giftige lucht in.

En toch lijkt het de Nederlandse overheid een goed idee om meer dan 11 miljard euro subsidie toe te kennen aan bijna 630 biomassa-installaties.

Bron(nen):   AD