Auto rijdt 80 kilometer op zeewier

Klimaat, natuur en milieu
donderdag, 14 november 2019 om 9:39
hh 87782990
Voor het eerst heeft een auto 80 kilometer op brandstof gemaakt van zeewier gereden. Dat meldt TNO, die samen met de universiteit van Wageningen meewerkte aan het Europese project MacroFuels.
Macrofuels richt zich al sinds 2016 op de productie van biobrandstoffen uit zeewier. In het vorig jaar geopende zeewierlaboratorium in Petten is het wier zo bewerkt dat het een grondstof wordt die kan worden omgezet in bio-buthanol. Het Danish Technological Instituite (DTI) wist daarnaast bio-ethanol te maken van zeewier.
In totaal is er afgelopen jaar tien kilo bio-ethanol en acht kilo bio-butanol geproduceerd. Dit is gemengd met fossiele brandstoffen, zodat normale auto's er op kunnen rijden. De test heeft bewezen dat brandstof van zeewier technisch haalbaar is met de huidige apparatuur.
TNO gaat zich nu richten op kostenbesparing en opschaling van het productieproces. Uiteindelijk kan zeewier dan een bijdrage leveren aan de Europese transitie naar schonere energie. Ook kan de vergaarde kennis over zeewier worden gebruikt voor toepassingen in voedingsmiddelen en bioplastics.