“Planeet stevent af op wereldwijde klimaatramp”

Klimaatwetenschappers luiden opnieuw de noodklok in een geruchtmakend artikel in Nature: de helft van alle kantelpunten, die leiden tot onomkeerbare klimaatverandering, is inmiddels bereikt. We stevenen af op een opwarming van de aarde van zeker drie graden aldus de wetenschappers.

Er zijn negen belangrijke kantelpunten, waaronder een zekere mate van het smelten van het ijs op de Noordpool, het ontdooien van de permafrost en het verdwijnen van tropisch regenwoud. “Dat kan leiden tot de oncontroleerbare uitstoot van koolstof in de atmosfeer, die eerder in de aarde was opgeslagen, waardoor de opwarming van de aarde en de destabilisering van de ijsvlaktes zullen versnellen,” aldus professor Will Steffen van de Australian National University (ANU) in Canberra.

De kantelpunten staan dus niet los van elkaar, maar zijn eerder dominostenen. “Zodra een of twee dominosteentjes worden omgestoten, duwen ze de aarde in de richting van de andere”, verklaart Steffen. “We vrezen dat het onmogelijk wordt om te vermijden dat de hele rij van dominostenen omvalt, wat een waterval veroorzaakt die het bestaan van de menselijke beschavingen zou kunnen bedreigen.”