Alarmerend rapport: “Europa heeft milieuprobleem van ongekende omvang”

De doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs worden bij lange na niet gehaald als er niet snel iets verandert. Dat schrijft het Europees Milieuagentschap (EEA) in het SOER 2020-rapport. “Europa wordt geconfronteerd met milieuproblemen van ongekende omvang en urgentie,” klinkt het.

De meeste doelstellingen van 2020 worden helemaal niet gehaald, maar er is nog een kansje dat die van 2030 wel gerealiseerd worden, denkt de EEA. Dan moeten we wel harder ons best doen dan nu. “Europa moet de dingen beter doen, bepaalde problemen anders aanpakken en investeringen bijstellen”, staat in het rapport, dat de meest uitgebreide milieubeoordeling is van Europa.

Het EEA pleit voor “fundamentele veranderingen in de belangrijkste productie- en consumptiesystemen die ten grondslag liggen aan onze moderne levensstijl, zoals voedsel, energie en mobiliteit”. Verder moeten overheden milieubelastende activiteiten niet langer subsidiëren en luisteren naar de zorgen van burgers, zodat 'een sociaal rechtvaardige transitie' brede steun krijgt.

“Het milieu in Europa staat op een keerpunt”, zegt ook de Belgische topman Hans Bruyninckx. “We hebben de komende tien jaar een goede gelegenheid om de maatregelen voor de bescherming van de natuur aan te scherpen, de gevolgen van de klimaatverandering te beperken en ons gebruik van natuurlijke rijkdommen drastisch te verminderen.”