‘Nieuwe plannen van oliesector zorgen voor net zoveel extra uitstoot als 1.200 kolencentrales’

Een einde aan het gebruik van fossiele brandstoffen? Zover is het nog lang niet. De grootste oliebedrijven ter wereld pompen de komende vijf jaar nog 1,4 biljoen dollar in olie- en gaswinning. Het is daardoor onmogelijk om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

Dat concluderen zestien internationale milieu-organisaties in een nieuw rapport. De investeringen van onder meer Shell, BP en Gazprom leiden tot een extra CO2-uitstoot van 148 gigaton, vergelijkbaar met 1.200 nieuwe kolencentrales.

"Het verbranden van olie en gas uit de nieuwe velden waarin komende jaren wordt geïnvesteerd, levert nog tientallen jaren broeikasgassen op. Die kan de aarde er niet bij hebben’’, zegt onderzoeker Laurie van den Burg van Milieudefensie. "Met het verbranden van de bestaande olie- en gasreserves wordt het doel van 1,5 graden opwarming al ruimschoots overschreden. Er is geen enkele ruimte voor méér olie- en gaswinning.’’

Na Gazprom steekt Shell de komende jaren het meeste geld in nieuwe olievelden. Het maakt volgens Milieudefensie duidelijk hoe belangrijk hun rechtszaak is tegen de oliegigant. "Shell is niet van plan zelf zijn beleid aan te passen, daarom moeten wij het bedrijf via de rechter dwingen om verantwoordelijkheid te nemen.”

De aarde stevent af op een opwarming van 3,2 graden aan het eind van de eeuw, zelfs met de actieplannen van de 194 landen die het Parijse klimaatakkoord hebben ondertekend.