Prachtige beelden van de eerste lichtende nachtwolken

Op veel plaatsen in Nederland waren vanochtend heel vroeg de eerste lichtende nachtwolken te zien. Het is een bijzonder natuurfenomeen dat in juni op zijn hoogtepunt is.

"Lichtende nachtwolken kunnen een prachtig schouwspel geven in de lucht en zijn daarom het aanzien meer dan waard!” stelt meteoroloog Lars van Galen van Weerplaza in het AD.

Lichtende nachtwolken bevinden zich op 75 tot 85 kilometer hoogte. Dat is veel hoger dan normale wolken. Als de zon onder is, weerkaatsen deze wolken nog lange tijd het zonlicht, waardoor een bijzonder kleurrijk licht ontstaat.

Dit is vooral van mei tot juli te zien, omdat de zon dan laag aan de noordelijke horizon staat en de wolken van onderaf verlicht worden. Als je de wolken een tijdje observeert, zie je dat ze snel veranderen. Op de grote hoogte waar ze zich bevinden, komen namelijk zeer sterke luchtstromen voor.

De lichtende nachtwolken zijn niet ieder jaar te zien en vaak ook maar enkele keren per seizoen. Toevallig waren er vorig jaar een heleboel. Of het er dit jaar weer zoveel zijn, valt niet te voorspellen. "Het is moeilijk te zeggen, omdat er nog relatief weinig bekend is over wat precies het ontstaan van de lichtende nachtwolken beïnvloedt. Mogelijk zorgt klimaatverandering of de uitstoot van chemicaliën door de mens ervoor dat lichtende nachtwolken steeds vaker te zien zullen zijn", aldus Van Galen.

Bron(nen):   AD