VN roept op tot noodtoestand voor klimaat: op weg naar 3 graden opwarming

De Verenigde Naties adviseren landen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Tijdens een virtuele top vijf jaar na het klimaatakkoord van Parijs maakt secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is.

"Ik roep vandaag de wereldleiders op om in hun land de klimaatnoodtoestand uit te roepen totdat de CO2-neutraliteit is bereikt", aldus Guterres zaterdag. "Er zijn nu al grote inspanningen nodig om de wereldwijde uitstoot tegen 2030 met 45 procent ten opzichte van het niveau van 2010 te verminderen.”

De maximaal anderhalve graad opwarming die het Parijse akkoord nastreeft, lijkt buiten bereik. Sterker nog, als de wereldgemeenschap niet van koers verandert, wordt deze eeuw nog een rampzalige temperatuurstijging van meer dan 3 graden verwacht. “Kan iemand ontkennen dat we met een dramatische noodsituatie worden geconfronteerd?” zegt Guterres.

In 38 landen is de klimaatnoodtoestand al uitgeroepen, maar meer landen moeten volgen, vindt de VN. De Europese Unie heeft inmiddels toegezegd te streven naar een 55 procent afname van de CO2-uitstoot tegen 2030.