Biologisch vlees niet beter voor het milieu dan plofkip

Biologische vlees is net zo slecht voor het milieu als ander vlees. En vlees zou flink duurder moeten worden als we de klimaatkosten willen compenseren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder leiding van de technische universiteit van München.

De klimaatkosten worden gebaseerd op de schatting van de Duitse overheid dat een ton CO2-uitstoot 180 euro kost. Voor rundvlees en lamsvlees waren de kosten van biologische en conventionele productie gelijk. Biologische kip was zelfs iets slechter voor het klimaat, biologisch varkensvlees juist weer iets beter.

De CO2-uitstoot van gewoon vee is afkomstig van hun mest en van geïmporteerd graan dat ze eten waardoor ontbossing ontstaat. Biologisch vee eet meestal gras, maar daardoor groeien de dieren langzamer en leveren ze minder vlees. Ze leven dus langer en produceren daarom meer broeikasgassen.

Wil je compenseren voor de milieuschade dan moet de prijs van conventioneel vlees omhoog met 40 procent en van biologisch vlees met 25 procent, omdat dat nu al duurder is.

De studie bestudeerde de Duitse vleesproductie, maar volgens de onderzoekers gelden de resultaten voor elk EU-land. "We hadden verwacht dat biologische landbouw beter zou scoren voor dierlijke producten, maar wat de uitstoot van broeikasgassen betreft, maakt het eigenlijk niet veel uit", zegt onderzoeksleider Maximilian Pieper van de Technische Universiteit van München tegen Newsweek.

Geen of weinig vlees eten maakt natuurlijk wél veel uit voor het milieu.

Bron(nen):   Newsweek