Goed nieuws: zeegras neemt jaarlijks miljoenen tonnen plastic op

Zeegras kan op natuurlijke wijze in kustgebieden veel plastic afvangen. Jaarlijks zou het gaan om bijna 900 miljoen plastic deeltjes, die niet door de oceaan dwarrelen, maar verzameld worden in het gras.

Het gras, dat groeit op ondiepe zeebodem, maakt er natuurlijke bundeltjes van, Neptunusballen genoemd, schrijven onderzoekers in vakblad Scientific Reports. "We hebben aangetoond dat plastic afval op de zeebodem gevangen kan worden door zeegras. Uiteindelijk kan het dan loskomen en als bundel aanspoelen op het strand," zegt onderzoeksleider Anna Sanchez-Vidal, marinebioloog aan de University of Barcelona tegen AFP. Deze schoonmaak 'zorgt voor een continue zuivering van plastic afval uit de zee', voegt ze nog toe.

Al eerder is aangetoond dat zeegras een heel nuttige functie heeft voor het ecosysteem van oceanen en de mensen die aan de kust leven. Ze spelen een vitale rol in de verbetering van de waterkwaliteit, absoreren CO2 en stoten zuurstof uit. Ze vormen bovendien een natuurlijke kraamkamer voor honderden vissoorten.

Plastic is een groot probleem in de Middellandse Zee. In 2018 schatte het WWF dat er 150 miljoen ton plastic in de oceaan belandde na hooguit twee maanden vakantieseizoen in de Middellandse Zeegebieden.

Bron(nen):   The Guardian