Extreem weer kost 150 miljard euro per jaar

Extreme weer zoals de tyfoon Haiyan kosten de wereldeconomie bijna 200 miljard dollar (bijna150 miljard euro) per jaar, en die kosten blijven oplopen. Dat blijkt uit een rapport van de Wereldbank waar De Morgen over schrijft Uit het  blijkt dat het risico op grote economische schade als gevolg van de klimaatverandering gestaag groeit. Het gaat onder meer om stormen, overstromingen en droogte, de stijgende zeespiegel, verzilting van drinkwater en hittegolven. Het rapport werd opgesteld voor de dodelijke tyfoon Haiyan toesloeg in de Filipijnen. "In de afgelopen dertig jaar heeft de wereld meer dan 2,5 miljoen mensen en bijna 4.000 miljard dollar (2.950 miljard euro) verloren aan natuurrampen", zegt Rachel Kyte, vicevoorzitter voor Duurzame Ontwikkeling bij de bank tegen De Morgen. "De economische schade neemt toe: van 50 miljard dollar (36,9 miljard euro) per jaar in 1980 tot 200 miljard dollar (147 miljard euro) in 2012. Je kunt geen individueel weerfenomeen linken aan de klimaatverandering, maar wetenschappers waarschuwen dat er meer extreem weer komt als de klimaatverandering niet gestopt wordt."  

Bron(nen):   De Twentsche Courant Tubantia      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Nou nog even corrigeren voor de daadwerkelijke waardevermindering van geld, en ineens blijkt dat er precies evenveel uitgegeven wordt…

  Juist in armere regio’s waar men gemiddeld slecht voorbereid is (= meer schade) is de ‘groei’ + inflatie schrikbarende geweest.

  Ook de bevolkingsgroei is schrikbarend hoog, nog meer mensen op dezelfde risico locaties. Weten we het nog – de grote overstromingen in Bangladesh in 1970 met 500.000 doden? Daar wonen nu nog veel meer mensen…

 2. kletsmajoor

  Zelfs het IPCC is er niet van overtuigd dat klimaatverandering leidt tot meer extreem weer. Het zegt op pagina 7 van Chapter 2 van het 5th Assessment Report:

  “Confidence remains low for long-term (centennial) changes in tropical cyclone activity, after accounting for past changes in observing capabilities.”

  en op pagina 65:

  “Current datasets indicate no significant observed trends in global tropical cyclone frequency over the past century and it remains uncertain whether any reported long-term increases in tropical cyclone frequency are robust, after accounting for past changes in observing capabilities (Knutson et al., 2010).”

  http://wattsupwiththat.com/2013/11/18/reality-is-absent-from-michael-manns-activist-article-on-typhoon-haiyan/

Reacties niet toegestaan