“Veel te vroeg om te spreken van een kwakkelzomer”

Het klagen is begonnen: dit is een zomer van niks. En inderdaad: tot half juli is het kwakkelweer. Maar een zomer van niks?

“Het is nog veel te vroeg om daarover te spreken. We zijn nog maar begin juli en het is niet omdat we de voorbije twee weken maar weinig zon hebben gezien dat daarom de hele zomer om zeep zou zijn”, zegt weerman Frank Deboosere tegen HLN. “Veel mensen zijn al vergeten dat de eerste twintig dagen van juni warm en zonnig zijn geweest. Juni was de zesde warmste junimaand ooit sinds het begin van de waarnemingen in 1834.  Het was een perfecte maand wat betreft het aantal uren zon, zeer warm met weliswaar redelijk wat regen. Nu is het veranderlijk. Maar je kan dat echt niet gaan extrapoleren tot eind augustus of eind september. Voor hetzelfde geld bel je me over drie weken met de vraag: ‘Zeg, Frank, hoelang gaat die hittegolf nog duren? Verlos ons!’”

"Het enige wat momenteel duidelijk is, is dat we tot 15 juli geen hoge temperaturen gaan hebben maar dat wil ook niet zeggen dat het elke dag gaat regenen. Tegen het einde van de week, begin volgende week worden de kansen op droger weer wel groter.”