1400 dolfijnen op één dag gedood op de Faeröer Eilanden

Het water kleurt dieprood, op het strand liggen rijen met dode dolfijnen. De aanblik van het jaarlijkse bloedblad op de Faeröer Eilanden is huiveringwekkend. Zondag zijn 1400 dolfijnen gedood, in wat ze lokaal een traditionele jacht noemen.

Milieuorganisatie Sea Shepherd maakte de slachtpartij bekend en sprak van een 'brute massamoord' en 'de grootste jacht op Deens grondgebied ooit. De groep van 1428 dolfijnen werd door jagers achtervolgd in speedboten en op jetski's tot ze een strand bereikten. Daar zijn de dieren gedood.

Ieder jaar gaan de Faeröers op jacht naar walvissen, een praktijk die al lange tijd onder vuur ligt. Meestal blijft het beperkt tot de dood van zo'n 800 dieren, nu zijn het er veel meer. Bovendien waren er te weinig jagers op het strand om ze te doden, waardoor de dieren langzaam stikten.

Al eeuwenlang is de walvisjacht traditie op de Faeröer Eilanden. Ze kunnen ermee doorgaan, omdat ze een autonome regio zijn van Denemarken. De eilandengroep ligt tussen Schotland en IJsland in de Atlantische Oceaan.

Bron(nen):   CNN