Als je van dieren houdt koop je geen mopshond

Mopshonden missen veel basisfuncties van een normale hond. Ze lijden een heel leven lang. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie bij meer dan 16.000 mopshonden, schrijft HLN

Uit een studie onder 16000 mopshonden blijkt dat het ras maar liefst 50 keer zo veel risico loopt op ernstige gezondheidsproblemen en dat ze korter leven dan voor een gezonde hond normaal is. Op 23 van de 40 meest voorkomende gezondheidsproblemen bij honden lopen mopshonden een verhoogd risico. 

“We hebben een lijst opgesteld met de belangrijkste lichaamsfuncties van honden”, vertelde onderzoeker O’Neill. Zo moeten honden bijvoorbeeld kunnen knipperen met de ogen. “Het lijkt basaal, maar veel mopsen kunnen dat niet. Een hond moet ook kunnen zitten en slapen zonder continu te snurken of naar adem te moeten happen, en een huid hebben die niet gespleten is. Mopshonden hebben gewoonweg niet de basisfuncties die van een hond worden verwacht”, vervolgt de professor. “Hun gezondheidsbehoefte is zoveel groter dan die van andere honden en extreem fokken betekent dat die problemen alleen maar toenemen.” 

Een Franse studie wees eerder al uit dat Franse buldogs de kortste levensverwachting hebben, amper vier en een half jaar. Mopshonden volgen met een maximale levensduurte van acht jaar.

.

Bron(nen):   HLN  BBC