De gevolgen van klimaatverandering in cijfers

Er zijn nu vijf keer zoveel stormen, overstromingen en hittegolven als in de jaren zeventig met veel meer schade en menselijk leed tot gevolg. De afgelopen tien jaar waren er bijna 3500 grotere en kleinere natuurrampen. In de jaren zeventig waren dat er 743. Overstromingen en stormen eisten de meeste slachtoffers en veroorzaakten de meeste economische schade, hittegolven en droogte volgen daarna. Dat staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties. Stormen en overstromingen Door de stijging van de zeespiegel neemt de kans op overstromingen toe en er is steeds meer bewijs dat hogere temperaturen leiden tot extremere orkanen. 80 procent van de natuurrampen van de afgelopen tien jaar waren dan ook stormen en overstromingen. In de jaren zeventig werden hittegolven nog niet eens gezien als een probleem. Tegenwoordig zijn het de dodelijkste natuurrampen. Alleen al in Rusland overleden in 2010 55.000 mensen door een hittegolf. Hoge kosten Natuurrampen waren in 2010 5,5 keer zo duur als 40 jaar eerder. Het afgelopen decennium kostten ze in totaal 635 miljard euro. Vijf van de kostbaarste rampen waren in de VS. Het waren allemaal stormen die in totaal bijna 216 miljard euro hebben gekost. Veel doden In ruim veertig jaar overleden zo'n 2 miljoen mensen wereldwijd aan natuurrampen. De meeste doden vielen bij stormen, maar droogte eiste daarna de meeste slachtoffers. Door droogtes in Oost-Afrika in de jaren 70 en 80 overleden 600.000 mensen.  

Bron(nen):   The Guardian      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Het klimaat verandert al miljarden jaren, daar doe je niets aan.

 2. Bart_van_Oerle

  Hoge kosten? Tja, hoe rijker je wordt, hoe meer schade een storm kan aanrichten.
  Veel doden? Tja, hoe meer mensen op aarde (3 mljd in 1970 tot 7,25 mljd nu), hoe meer doden.

  De vraag is niet òf en hoeveel schade klimaatverandering veroorzaakt, maar hoe we die schade het best kunnen beperken. Is dat door CO2 uitstoot te beperken (dan wordt ‘t leven duurder en natuurrampen zullen er evengoed zijn) of kan je beter je geld investeren in preventie (verbeterde irrigatie, waterkeringen bouwen, verwoestijning aanpakken (zie justdiggit.org))? Ik kies voor het tweede.

 3. malky

  De VN heeft na het zwartepietendebacle wat mij betreft iedere vorm van geloofwaardigheid verloren.

 4. Grietver

  “Natuurrampen waren in 2010 5,5 keer zo duur als 40 jaar eerder”
  De dollar is 5,2 tot 5,5 keer minder waard geworden tussen 1973 en 2013.
  http://www.calculator.net/inflation-calculator.html?cstartingamount1=1&cinyear1=1973&coutyear1=2013&calctype=1&x=85&y=11

  Het aantal natuurrampen is inderdaad gestegen, maar er is goed nieuws, want het is de afgelopen 10 jaar aan het afnemen:
  http://www.emdat.be/sites/default/files/Trends/natural/world_1900_2011/eveyr3_view.jpg

  En veel doden? Ja, maar het is juist aan het afnemen, terwijl de wereldbevoling groeit:
  http://www.emdat.be/sites/default/files/Trends/natural/world_1900_2011/kilyr2_view.jpg

  Maar als wetenschapper, politicus of journalist heb je natuurlijk baat bij rampenporno. Het zorgt voor respectievelijk fondsen&roem, draagvlak&excuus en krantenkoppen&omzet.

 5. Herman Vruggink

  Vijf keer zoveel stormen, overstromingen en hittegolven als in de jaren zeventig? Nou nee hoor, geen enkel wetenschappelijk rapport die dat gaat bevestigen. Waar de schrijfster van dit stukje dat vandaan haalt mag Joost weten… Meer schade, dat wel. Niet verwonderlijk, we hebben veel meer spullen. Modelprojecties geven een verwachting van 10% toename als het gaat om extreem weer voor de komende 50 jaar. Dat is toch iets anders dan vijf keer zoveel……

Reacties niet toegestaan