Rechtbank: Olifant Happy is wel blij in New Yorkse dierentuin en moet daar blijven

De Aziatische olifant Happy kan volgens de hoogste rechtbank in New York geen aanspraak maken op vrijheid van zelfbeschikking. Zij moet nu in de dierentuin in The Bronx blijven, waar ze al veertig jaar alleen haar rondjes loopt.

De dierenrechtenorganisatie Nonhuman Rights Group vindt dat Happy tegen haar zin gevangen zit en deed via de rechter een poging om haar vrij te krijgen. Twee van de zeven rechters gingen in hun betoog mee. Ze veroordeelden de 'onnatuurlijke omgeving' waarin de olifant zich al veertig jaar bevindt.

De andere vijf rechters oordeelden dat een olifant geen persoon is en het mensenrecht vrijheid van zelfbeschikking dus niet kan gelden voor een dier in gevangenschap. Wel vonden ze Happy 'bijzonder capabel'. Een compliment dat de olifant in de zak kan steken.

Olifanten zijn erg sociale dieren, maar Happy is alleen in haar verblijf. Er staat een hek tussen haar en de enige andere olifant in de dierentuin. Volgens de dierentuin is Happy een hele blije olifant. Ze zou haar verzorgers al tientallen jaren kennen en een uitstekende band hebben met hen.

Bron(nen):   AD