Rabo-econoom Barbara Baarsma onder vuur om elitair klimaatplan: ‘Paupers mogen centje erbij’

Barbara Baarsma pleitte in een podcast van BNR voor een maximaal CO2-budget voor iedere Nederlander. De Rabo-econoom en D66-prominent krijgt - na corona - opnieuw flinke kritiek om haar elitaire gedachtegoed. "Rijken wentelen problemen af op de armen."

Even ter herinnering: Baarsma was in de coronacrisis lid van Herstel-NL, een groep die ongevraagd advies gaf over de coronamaatregelen. De leden, onder wie ook oud-CPB-directeur Coen Teulings, beweerden dat het wel meeviel met het aantal coronadoden en dat we ouderen en kwetsbaren maar moesten isoleren, zodat de samenleving open kon. Baarsma stapte uit de groep toen het te heet onder de voeten werd.

CO2-budget
In de klimaatcrisis laat ze zich nu opnieuw niet van haar meest menslievende kant zien. Ze vindt dat er een CO2-budget moet komen voor elke Nederlander, maar er mag onderling geruild worden. "Iemand die niet wil vliegen, omdat die daar bijvoorbeeld geen geld voor heeft, die verkoopt aan mij uitstootrechten, zodat ik wel kan vliegen. Zo kunnen mensen met een smalle portemonnee ook iets verdienen aan vergroening”, aldus Baarsma, die ook meeschreef aan het verkiezingsprogramma van D66.

Op social media was de kritiek niet van de lucht. Ze is al de hele dag trending. "Dit is zo denigrerend en vernederend", klinkt het onder meer op Twitter. "De paupers mogen een centje erbij zodat de elite kan blijven vliegen", schrijft een ander. En: "Barbara Baarsma zou een reden moeten zijn om je geld weg te halen bij de Rabobank."

Gevaar voor democratie
Ook experts vinden Baarsma's plannen ridicuul. Jurist Lucas Bergkamp, specialist in Europese milieuwetgeving, noemt ze in de Telegraaf een 'direct gevaar voor onze vrijheid en democratie'. "Als de staat wil controleren of mensen zich aan hun CO2-plafond houden, zul je volledig inzicht moeten geven in je doen en laten. Dat betekent een enorme greep op het individu. Zal de staat ons tot andere keuzes dwingen?”

Transitieprofessor Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit reageert eveneens negatief in de krant: "Rijke mensen kunnen het dan afkopen en zo toch min of meer hun gang gaan.” Energieprofessor David Smeulders: "Wie gaat het allemaal controleren, de banken zeker?” Volgens hem kunnen 'de rijken de problemen afwentelen op de armen’.

Bron(nen):   De Telegraaf