Rotterdamse Willie Wortel heeft de oplossing tegen wespen: ‘Wexit is veilig voor mens én dier’

Ongediertebestrijders struinen deze zomer stad en land af om wespennesten te verwijderen. De stekende insecten duiken dit jaar overal op. Uitvinder Lex Burki (62) heeft een eenvoudige, diervriendelijke en doeltreffende manier gevonden om een wesp te verjagen: de 'wexit'.

De Rotterdammer heeft een spuitbus ontwikkeld die wateraerosolen verspreidt, oftewel een waterverstuiver in een busje. Heel simpel, maar het werkt. Burki kwam op zijn idee toen hij op de camping in Frankrijk werd lastiggevallen door een wesp op het terras.

Hij had een waterverstuiver bij de apotheek gekocht ter verkoeling en spoot ermee op de wesp. “Ik zag die vervolgens in een bepaalde richting wegvliegen”, zegt hij tegen het AD. Ook een volgende wesp koos het hazenpad. Burki volgde de wespen. “Zo ontdekte ik dat ze terugkeerden naar hun nest. Ik leerde later dat de wespen het vocht afgeven aan de larven in het nest en als die zijn uitgevlogen dat ze er hun nest mee vergroten of verstevigen.”

In 2021 besloot hij een patent aan te vragen en ontwikkelde hij de Wexit-spuitbusjes. “Gevuld met bronwater, dus onschadelijk, en aerosolen, waardoor je een nevel krijgt. Dat is het verschil met een plantenspuit. Als je een wesp daarmee raakt, wordt hij te nat om te vliegen en gaat hij dood of wordt agressief. De Wexit is een wolkje vocht, veilig voor iedereen”, vervolgt hij.

Burki is al twintig jaar uitvinder en heeft allerlei nieuwe vindingen op zijn naam staan. Zo bedacht hij een aanhangwagen voor personen, maar dit werd nooit opgepikt door autofabrikanten. Zijn succesvolste uitvinding is de Duo Patella, een schoteltje met extra bakje eraan vast om het theezakje op te leggen na gebruik.

Bron(nen):   AD