Wouden verdwijnen nog steeds in snel tempo

De aanleg van wegen, houtkap en bosbouw zorgen ervoor dat er steeds meer oorspronkelijke wouden verdwijnen. Vooral tropische wouden en naaldwouden in het noordelijke deel van de wereld worden hard getroffen, zo blijkt uit een rapport van Greenpeace, de Universiteit van Maryland en het World Resources Institute (WRI). Ook de laatste onaangetaste boslandschappen verdwijnen volgens het onderzoek in snel tempo. Tussen 2000 en 2013 is de omvang van deze boslandschappen met 8,1% afgenomen. Dit komt overeen met een bosverlies met een oppervlakte van 104 miljoen hectare (25 maal groter dan Nederland). Daarbij zijn tropische regenwouden en de naaldwouden in Canada, Rusland en Alaska het hardste getroffen. Greenpeace onthulde dat de informatie voor het onderzoek komt van publieke satellietbeelden en van eigen kaarten. Volgens woudexpert Jannes Stoppel van Greenpeace vormen boslandschappen “de biotoop voor ontelbare dier- en plantensoorten, reguleren ze het klimaat, reinigen ze lucht en water en zijn ze de bestaansbasis van vele volkeren”. Maar de mensheid begint zijn sporen achter te laten op de wildernis, de aanleg van nieuwe wegen en het kappen van bomen snijdt dwars door de bossen heen en fragmenteert zo intacte woudarealen. “De snelheid waarmee we onze natuurlijke levensbeginselen vernietigen is eigenlijk ongelooflijk”, aldus Stoppel. Meer dan een kwart van het wereldwijde landoppervlakte bestaat uit boslandschappen, maar slechts 8,33% van het landoppervlakte is onaangetast gebleven.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. kletsmajoor

    Er komt sinds enige decennia ook weer nieuw bos terug waar ooit bossen zijn gekapt. Met name in Noord-Amerika en Europa neemt daardoor het totale oppervlak met bossen weer toe. Maar de milieubeweging telt dat niet mee. Voor Moeder Natuur maakt het niets uit, één hectare met 30 jaar oud bos produceert net zo veel zuurstof en kan net zo veel dieren huisvesten als één hectare met 300 of 3000 jaar oud bos.

  2. Burgermans

    Lekker geloofwaardige bron, dat Greenpeace, die verdienen hun geld met angst zaaien.

  3. Meneer Dick

    Er zijn ruim 7 miljard mensachtigen op deze planeet. Jannes Stoppel van Greenpeace kan beter in Brazilië of Rusland aan de weg timmeren in de plaats van in Nederland of Japan.

Reacties niet toegestaan