De 5 vissoorten die je niet moet eten

Klimaat, natuur en milieu
vrijdag, 30 september 2022 om 13:32
50228008 m
Vis is over het algemeen minder milieuonvriendelijk dan vlees. De CO2-schade van vis is minder dan van vlees. Maar er 5 vissoorten die je moet mijden als de planeet je lief is. Omdat de vis bedreigd wordt, of omdat er op milieuonvriendelijke wijze gekweekt wordt.
Paling
Kweekpaling of wildgevangen paling, het maakt allemaal niet uit. Elke paling die geconsumeerd wordt, is er eentje te veel.
Sliptong
De populaire sliptong is eigenlijk een jonge tong. Omdat deze jonge, kleinere tong veel populairder is om te eten dan zijn oudere, grotere versie, willen de vissers deze graag vangen. Maar de jonge tong wordt dus nooit volwassen. Bovendien wordt veel schade aangericht onder andere soorten om sliptong te vangen
Gamba
De gamba, die ook wel tropische garnaal of tijgergarnaal wordt genoemd, is wereldwijd ontzettend populair. De gamba op je bord kan een witpoot- of een tijgergarnaal zijn. Helaas gaat er bij de kweek van beide garnalen veel mis.
Zo werden er vroeger veel mangrovebossen gekapt voor de aanleg van kweekvijvers. Tegenwoordig worden deze vijvers aangelegd bij kustgebieden, maar ook dat zijn waardevolle en kwetsbare natuurgebieden. Omdat garnalen makkelijk ziektes overbrengen, worden veel medicijnen, antibiotica en chemicaliën gebruikt.
Tonijn
Tonijn is een soort die wereldwijd ontzettend veel gegeten wordt. Je vindt hem in de supermarkt vaak in blikjes en in het vries schap. In restaurants wordt hij regelmatig geserveerd als tonijnsteak of als sushi.
De populariteit van deze vissoort is helaas ook zijn ondergang aan het worden. De geelvin- grootoog-, en blauwvintonijn worden alle drie ernstig overbevist. Die laatste twee worden vooral verkocht in landen als Japan, waar één vis duizenden euro’s op kan leveren. Geelvintonijn daarentegen, vind je juist in veel Nederlandse restaurants.
Dan heb je nog twee andere tonijnsoorten, albacore- en skipjacktonijn, die hier veel gegeten worden. Met die twee gaat het gelukkig een stuk beter. Albacore (of witte) tonijn, ligt vaak in het vriesschap, terwijl skipjacktonijn ingeblikt wordt verkocht.
Zeebaars
Het grootste deel van de zeebaars die wij eten (96%) is gekweekte zeebaars, waarvan een groot deel uit niet gecertificeerde kwekerijen komt. De overige 4% bestaat uit wilde zeebaars, deze vind u meestal alleen in restaurants, hoewel mogelijk ook daar gekweekte zeebaars vaker voorkomt. Helaas zijn er problemen met zowel wilde als gekweekte zeebaars, zodat het beter is om geen van beide te kopen als de herkomst onduidelijk is.
Bron(nen): Goodfish