Ongeëvenaarde stijging: niveau broeikasgassen bereikt recordhoogtes

Het weer in oktober breekt alle records. Zo dendert de klimaatverandering door. De methaanconcentratie in de lucht is 'dramatisch' gestegen in het afgelopen jaar. Ook met de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) en lachgas in de atmosfeer gaat het de verkeerde kant op.

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) ziet de grootste stijging in veertig jaar broeikasgassen meten en noemt het 'een volgende onheilspellende waarschuwing voor klimaatverandering'. “Het lijkt een gevolg te zijn van zowel biologische als door de mens veroorzaakte processen”, schrijft het WMO.

Wanneer veengebieden, moerassen of rijstvelden warmer worden, dan spreken we van een biologisch proces. Organisch materiaal breekt sneller af en leidt tot extra methaanuitstoot. Relatief lichte opwarming van de aarde kan op deze manier leiden tot een domino-effect en een schier onomkeerbare versnelling van het proces.

Het milieubureau van de Verenigde naties waarschuwt dat zolang de uitstoot van broeikasgassen doorgaat, de temperatuur op aarde blijft stijgen, met alle desastreuze gevolgen van dien. “We gaan de verkeerde kant op, de tijd dringt”, aldus WMO-chef Petteri Taalas.