Waarom beelden van klimaatactivisten in Mauritshuis niet publiceren?

Twee klimaatactivisten van Just Oil Now hebben actiegevoerd door zich vast te plakken aan een beroemd schilderij van Johannes Vermeer in het Mauritshuis. Omdat het om een illegale actie gaat, wil nieuwswebsite NU.nl de beelden niet publiceren.

Een pikante beslissing, na het delen van talloze illegale boerenblokkades en brandstichting op de snelwegen. Afgelopen maand deelde NU.nl zelfs nog een filmpje van een uit het raam hangende en masturberende vrachtwagenchauffeur, rijdend op de snelweg.

Ondertussen stelt de VN dat alleen ongekende maatregelen een desastreuze opwarming van de aarde van 1,5 graad nog kunnen voorkomen. Dat gaat met het huidige beleid absoluut niet lukken. De uitstoot van het potente broeikasgas methaan is sinds het begin van de metingen niet zo hard gestegen. Ondertussen maakt Shell recordwinsten en keren zij jubelwinstuitkeringen uit aan aandeelhouders.

Daarbij zijn de klimaatacties toch redelijk onschuldig. En de boodschap glashelder: Zijn jullie bang voor het beschadigen van cultureel erfgoed? Daar zal niks mee gebeuren, het is veilig achter glas. Maar de wereld gaat in rap tempo naar de knoppen door het verbranden van fossiele brandstoffen. En de regering doet te weinig om dit te stoppen.

Hierbij de beelden: