Amerikaanse hagedis evolueert in ongelooflijk tempo

Evolutie een traag proces? Niet bij inheemse hagedissen in Florida. Op de hielen gezeten door een nieuwe hagedissensoort uit Cuba, zijn in 15 jaar tijd de uiteinden van hun tenen groter geworden en blijven hun poten beter kleven aan de takken. Zo kunnen ze sneller hoog de bomen in klimmen en zijn ze veilig voor de Cubaanse indringers. Onderzoekers van de universiteit van Texas, die op de eilanden bij Florida werken, zijn verbijsterd over het hoge tempo waarin de hagedissen evolueerden. Binnen enkele maanden, nadat hun Cubaanse soortgenoten waren gesignaleerd, klommen de Amerikaanse hagedissen al naar hogere takken. En in 15 jaar of 20 generaties bleken hun poten zo te zijn aangepast dat ze de gladdere dunnere hoge boomtakken beter konden bereiken. Ter vergelijking: als de lengte van een mens in dit tempo zou ontwikkelen dan zou een man met een lengte van 1,75 meter in 20 generaties 1,93 meter zijn. De wetenschappers denken dat de evolutie van de inheemse hagedissen is ontstaan uit een strijd om ruimte en voedsel. Daarbij eten de volwassenen de jongen van de andere soort op. Die jongen moeten dus snel om hoog klimmen anders zijn ze het haasje.

Bron(nen):   Science Daily      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Windows 8

  “Ter vergelijking: als de lengte van een mens in dit tempo zou ontwikkelen dan zou een man met een lengte van 1,75 meter in 20 generaties 1,93 meter zijn.”

  “Tegenwoordig verloopt de toename van onze lichaamslengte trager dan vroeger. Momenteel zitten we in België aan een ritme van 1,5 cm per tien jaar voor mannen, en 1,1 cm per tien jaar voor vrouwen. Dat schrijft het medische weekblad ‘de Huisarts’.”

  Hoeveel jaar wordt als ‘generatie’ beschouwd?

  • Meneer Dick

   De kinderen van 1 hagedis is de tweede generatie, de kleinkinderen de derde generatie, de achterkleinkinderen de vierde generatie, enzovoort.

   De kinderen van 1 hagedis, als die net geslachtsrijp is, en de kinderen, als die zelfde hagedis aan het einde van zijn/haar leven is, zijn genetisch gelijke broertjes en zusjes. De kinderen verschillen genetisch iets van hun ouders, en hun (klein)kinderen weer iets, enzovoort.
   Hoe oud 1 hagedis wordt, is niet bepalend.

   Uw voorbeeld, het is niet zo, dat die ene Belgische man of vrouw 10 jaar na hun eerste kind een tweede kind kan krijgen dat genetisch automatisch 1,5 of 1,1 cm langer dan hun eerste kind is.

   (in antwoord op Windows 8)
   • Windows 8

    “De kinderen van 1 hagedis, als die net geslachtsrijp is, en de kinderen, als die zelfde hagedis aan het einde van zijn/haar leven is, zijn genetisch GELIJKE broertjes en zusjes.”
    Nee hoor, een hagedis plant zich geslachtelijk voort. Net als bij mensen zijn broer en zus NIET genetisch gelijk (eeneiige exclu)

    Het is wel relevant hoeveel jaar een generatie is. Althans voor de menselijke vergelijking. Die van de hagedissen = 15(jaar)/20(gen) = 0,75(jaar)

    (in antwoord op Meneer Dick)

Reacties niet toegestaan