Nederlanders ontdekken enorme mammoet

Niet diep in het koude Siberië, maar ver onder de evenaar in Namibië is een oermammoet ontdekt, meldt de Volkskrant. Het gaat om een 'uniek exemplaar' en 'het meest complete skelet van deze soort dat ooit is opgegraven', schrijven de deels Nederlandse wetenschappers. De onderzoekers vonden onder meer een wervelkolom, een bekken, kiezen, pootbotten en een stuk slagtand van een ruim drie meter hoog mannetje. Het dier leefde daar zo'n 3,5 tot 4 miljoen jaar geleden. Vanwege de slijtage aan de botten is hij vermoedelijk aan ouderdom overleden, denkt mammoetkenner Dick Mol, die deelnam aan de opgraving. Er zijn ook restanten van waarschijnlijk een vrouwtje gevonden en nog wat losse kiesdelen van babydieren. 'Een heel bijzondere vondst', zegt Mol. 'Het is voor het eerst dat we een skelet vinden van de stamvader van alle mammoets. Hierdoor weten we dat ze vanuit Zuid-Afrika richting het noorden wegtrokken toen het klimaat verdroogde.' Pas tussen de 3 en de 2 miljoen jaar geleden zou het dier Afrika hebben verlaten. 'Met in zijn kielzog de mens', zegt Mol. 'Het is namelijk niet zo dat de mens Afrika heeft verlaten. De mammoet verliet Afrika, en vleeseters die op hem joegen, gingen hem achterna.'

Bron(nen):   Volkskrant      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Klimaatverandering? Dat is uitgesloten. Alles wat verandert op deze planeet is de schuld van de mens. Volgens Linksch dan toch.
  Maargoed. Hadden ze nou maar CO2 heffingen en klimaat-toppen gehad, dan hadden ze de klimaatverandering kunnen stoppen. Dat werkt bij ons ook goed. Toch?

  • Windows 8

   Niet alles, bepaalde dingen die worden losgelaten op een paar jaar nadat ze miljoenen jaren opgeslagen lagen (en je weet dat ik niet links ben;) )

   (in antwoord op Vogelbeest)
 2. Windows 8

  Toen ik de titel las, hoopte ik op koteletje, nu blijkt dat enkel skelet te zijn

 3. Burgermans

  Hoezo enorm?

Reacties niet toegestaan