Goed nieuws: Grootste CO2-daling industrie in 15 jaar

Grote bedrijven in de industriesector hebben vorig jaar ruim 8 procent minder CO2 uitgestoten dan het jaar ervoor. Het gaat om de grootste daling in vijftien jaar, meldt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa).

De uitstoot van de vier kolencentrales in Nederland daalde niet, maar bleef vrijwel gelijk en bedraagt ongeveer 8 procent van de totale Nederlandse uitstoot.

Hoewel de daling in het grootste deel van de bedrijven goed is voor het klimaat, is het moeilijk om al iets te zeggen over de betekenis ervan voor de langere termijn, zegt NEa-directeur Mark Bressers tegen de NOS.

"De daling vorig jaar is voornamelijk veroorzaakt door minder productie als gevolg van de hoge energieprijzen en veel minder door verduurzaming. Aan de andere kant zullen die prijzen waarschijnlijk niet snel naar het oude normaal gaan, dus ik verwacht wel dat dit een aanjager is voor de industrie om verder te vergroenen." Want als er iets duidelijk is geworden, zegt Bressers, dan is het dat een hoge energieprijs een duidelijke prikkel is om minder uit te stoten.

Bron(nen):   NOS