‘Honderdduizenden mensen sterven jaarlijks door luchtvervuiling’

De kwaliteit van de lucht en het water in Europa is de laatste jaren verbeterd, maar we zijn er nog lang niet. Dat schrijft het Europees Milieu-agentschap (EEA) in haar vijfjaarlijkse milieurapport. Jaarlijks sterven er nog honderdduizenden mensen vroegtijdig aan de gevolgen van slechte luchtkwaliteit. Het Europese Zevende Milieuactieprogramma uit 2013 moet dat aantal fors verminderen, maar dan zal de Europese Unie een radicaal nieuw beleid moeten voeren. ‘En we moeten nu beginnen’, zegt de Belg Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur van het EEA. ‘Ingrijpende veranderingen in technologie, beleid en levensstijl zijn nodig om op lange termijn de groene doelen te bereiken.’ Vooral luchtvervuiling heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid in stedelijke gebieden. In 2011 werden ongeveer 430.000 vroegtijdige sterfgevallen toegeschreven aan fijnstof. De geplande verbeteringen van de luchtkwaliteit zijn volgens het rapport waarschijnlijk onvoldoende om de schadelijke effecten van luchtvervuiling te voorkomen. Ook vormen problemen zoals verlies van biodiversiteit en klimaatverandering een onverminderd grote bedreiging schrijven de rapporteurs.  

Bron(nen):   De Standaard       

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart_van_Oerle

  “In 2011 werden ongeveer 430.000 vroegtijdige sterfgevallen toegeschreven aan fijnstof.”

  Dat is natuurlijk een groot getal, maar hoeveel eerder dan normaal gaan deze mensen dood? Als mensen gemiddeld, zeg, 1 jaar eerder dood gaan door luchtvervuiling, is dat heel wat anders dan als ze 40 jaar eerder eraan doodgaan.

  We zouden kortom dus niet over aantal sterfgevallen moeten spreken, maar over het aantal verloren levensjaren.

 2. Grietver

  Uit recent onderzoek blijkt dat een beetje opwarming beter is wat betreft sterfgevallen. Ook blijkt uit dit onderzoek (impliciet) dat mensen zich gewoon aanpassen aan de heersende temperatuur. http://www.ag-myresearch.com/uploads/1/3/8/6/13864925/2014_guo_epidem.pdf (PDF)

  Dus ondanks dat opwarming wat anders is dan luchtkwaliteit en opwarming juist een licht positief gevolg heeft, weerhoudt dit de EEA er niet van om opwarming te verbinden aan sterfgevallen door luchtkwaliteit.

  De reden dat ze dit er aan de haren bijslepen -terwijl voor een leek is te controleren dat die vlieger niet opgaat- moet worden gezocht in de wens om het volgende politieke doel te verwezenlijken: “Ingrijpende veranderingen in technologie, beleid en levensstijl …”

Reacties niet toegestaan