Kijk hoe deze gletsjer op Alaska in honderd jaar tijd is verdwenen

Stukje klimaatverandering: op deze foto's zie je hoe de Muir-gletsjer in Alaska grotendeels is verdwenen. De zwart-wit foto's dateren van rond 1890, de kleurenfoto's zijn uit 2005.

Bron(nen):   Upworthy      

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  De gletsjer is niet verdwenen, maar een stuk teruggetrokken. Op de laatste foto uit 2005 is hij nog duidelijk zichtbaar.

 2. Peter Bakker

  Mooi gezicht om te zien hoe dynamisch de natuur is en hoe alles veranderd in de loop der tijd.

 3. Anton van Haasteren

  Je praat toch over een behoorlijke hoeveelheid ijs die gesmolten is en dit is wereldwijd aan de gang. Hoelang gaat dit nog door? Hebben we alle effecten hiervan al in kaart.
  Het gerucht gaat, dat door het afnemen van de druk van het ijs op het aardoppervlak er meer kans op aardbevingen ontstaat

 4. KarlRuprechtKroenen

  Propaganda?

  Albert Bakker ,laat jij je alwetende licht hier eens over schijnen.

 5. Grietver

  Die foto’s duiken telkens weer op en moet de mensen overtuigen dat onze industrialisatie dit veroorzaakt. Maar dit is niets anders dan propaganda en dat wordt vrij snel duidelijk voor wie de moeite neemt om dit even uit te zoeken. De onderste foto is van de Muir gletsjer:

  In 1760 lag hier in Alaska nog een heel netwerk aan gletsjers tot bijna aan zee. Dat is meer dan 100km naar het zuiden. Hier is een kaartje te zien hoe er in de afgelopen 250 jaar telkens wat af ging: http://soundwaves.usgs.gov/2001/07/fieldwork2.html

  Rechtsboven in het plaatje zie je een lijntje met ‘1948’ bij de Muir en Riggs gletsjer. Dat is ongeveer waar de fotografen hebben gestaan voor de onderste gletsjerfoto’s. Je ziet duidelijk dat 90% toen al weg was gesmolten in de eeuwen daarvoor.

  Wat hier wordt gepresenteerd als een dramatische achteruitgang door onze industrialisatie, is in werkelijkheid een klein uitlopertje in een veel groter natuurlijk proces. Het natuurlijke proces is ook gewoon bekend en beschreven: In de late middeleeuwen was het veel kouder. Nu is het warmer en sinds 1850 smelten dan ook vrijwel alle gletsjers. Dit heeft helemaal niets met onze industrialisatie van doen.

  • KarlRuprechtKroenen

   Ik was ook al van mening dat opwarming en CO2 uitstoot niets met elkaar te maken hadden.
   Was me ooit wijsgemaakt door een klimaat ontkenner zoals men dergelijke onderzoekers nu placht te noemen., voorheen heette het wetenschapper, maar wat ie ontdekte beviel de opwarmings-gelovigen niet omdat het hun agenda hinderde.

   (in antwoord op Grietver)
 6. Burgermans

  Gletsjers smelten en groeien al miljarden jaren, Jeanette. Dat hoort gewoon bij de natuur.

  • Uitgeprocedeerde PVV'er

   En die oliegeile amerikanen hebben dit nog niet allemaal omhoog geboord? Schandalig doe er wat aan!!!!!!!!!!!!

   (in antwoord op Burgermans)
 7. jimdhed67

  dit is dus het verschil tussen zomer en winter 🙂 wat een propaganda weer zeg, gletsjers groeien en smelten, dit gebeurd al miljoenen jaren en is een natuurlijk proces, maar zal wel weer misbruikt worden door milieuterroristen om de belastingen te verhogen omdat we zo vervuilen. dit argument wordt in Nederland al jaren gebruikt om ons uit te melken, maar rijd eens over de grens naar België, daar zie je nog steeds grote bruine wolken uit allerlei schoorstenen komen wat hier allang is verboden, dus dat beste milieu jongetje van de klas spelen voor ons kleine landje heeft 0% uitwerking maar kost de gewone burger klauwen met geld.

 8. Ottogaai

  Wat wil de milieu maffia nu aantonen? Tijdens de laatste ijstijd waren er nog veel meer en veel grotere gletsjers, tot en met de Utrechtse heuvelrug aan toe. Hoe verklaren ze dat dan?

Reacties niet toegestaan