Op 15 september, de dag dat Costa Rica zijn 194e Dag van de Onafhankelijkheid vierde, verscheen een mysterieuze lichtgevende wolk aan de hemel. De iriserende wolk had een halo van levendige kleuren, die veroorzaakt werd door het licht van de zon, dat werd gebroken door kleine waterdruppeltjes of ijskristallen.
Het fenomeen was te zien in verschillende steden van het land, waaronder Escazu, San Jose, Parrita, Pavas en Hatillo.
Een omstander beschreef het fenomeen als ‘het einde der tijden’ en filmde de spectaculaire wolk in Ezcazu, een stad in het midden van het land. Zij zei: ‘Ik heb nog nooit zoiets gezien … Het is als een teken van God. Het lijkt net alsof hij ieder moment kan nederdalen.’
Wetenschappers vinden het een prachtig fenomeen. ’Schitterend, het ziet er heel bijzonder uit. Ik heb een wolk nog nooit op deze manier gezien’, zegt klimaatdeskundige professor Harm Jonker van de TU Delft in het AD.
Bron(nen): The Independent
Het klimaat verandert. Dat betekent dat wij met weerkundige fenomenen te maken gaan krijgen die wij nog niet eerder meegemaakt hebben.
Dat maakt mij een beetje ongerust omdat wij nog niet weten wat dit voor ons gaat betekenen.
De mensheid zal zich aan moeten passen aan snel veranderende omstandigheden.
“die wij nog niet eerder meegemaakt hebben.”
Nog nooit zegt u ?
(in antwoord op Anton van Haasteren)http://www.onweer-online.nl/forum/topic/34735/iriserende-wolken/
Een van de effecten van de veranderende weersomstandigheden is het smelten van het Poolijs en de gletsjers. De wetenschap verwacht dat door het verdwijnen van het ijs, de druk van het gewicht van het ijs op het aardoppervlak. het aantal aardbevingen en tsunami’s zal toenemen en ook de de intensiteit daarvan.
(in antwoord op Blargh)Niets nieuws onder de zon. De poolkappen smelten en groeien al miljarden jaren.
(in antwoord op Anton van Haasteren)Ik merk wel dat de klimaatdiscussie nog geen gelopen race is.
(in antwoord op Burgermans)‘Iedereen’ weet wel dat het klimaat verandert, dat doet het immers sinds het begin der tijden.
De interessantere discussie is of mensen daar wat aan kunnen (en moeten) proberen bijsturen. De geschiedenis leert dat ingrijpen van de mens in wat dan ook catastrofale gevolgen heeft – we kunnen nou eenmaal slecht voorspellen en begrijpen niet dat iets met de minieme kans van 1 op 1miljoen ook kan optreden.
Dus: verbruik niet teveel van de aardse grondstoffen (zoals je niet de hele appeltaart in 1x moet opeten), maar ik denk niet dat we klimaatverandering in een voor ons gunstige richting kunnen sturen.
(in antwoord op Anton van Haasteren)Ik denk ook dat deze klimaat verandering zich niet laat tegenhouden. De vraag is of de mensheid zich kan aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en in het ergste geval is het de vraag of de omstandigheden binnen de marges blijven waarbinnen de mensheid kan leven
(in antwoord op Apekool)maakt voor de planeet , zonnestelsel of het universum niets uit.
(in antwoord op Anton van Haasteren)A fart in the universal wind.
U maakt met zoveel woorden duidelijk dat het lot van de mensheid u niet veel kan schelen.
(in antwoord op Blargh)Dat geeft te denken.
Doet dat pijn?
(in antwoord op Anton van Haasteren)Doet dat pijn?
(in antwoord op Anton van Haasteren)Begin eerst maar eens met een klein begin van een notie te krijgen wat “miljarden jaren” betekenen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Geologic_time_scale
Probeer een notie te krijgen van de interactie van leven, geochemie, mineralogie en klimatologie in de context van complexe systemen.
Kijk dan eens naar de wetenschappelijke reconstructie van de klimatologische omstandigheden van de Aarde gedurende deze periode, de openstaande vragen en discussies daaromtrent.
Zeg daarna nooit meer zulke grappige dingen.
(in antwoord op Burgermans)Niks nieuws onder de zon. De poolkappen smelten en groeien al miljarden jaren.
(in antwoord op Stomme Prutser)Het klimaat verandert al vier miljard jaar.
(in antwoord op Anton van Haasteren)100.000 jaar geleden waren er nog geen mensen die zich zorgen hoefden te maken over hun toekomst.
(in antwoord op Burgermans)Ik neem dan ook aan dat de toekomst van de mensheid u ook niet erg interesseert.
Die waren er wel degelijk. H0m0 Sapiens bestaat zo’n 200.000 jaar.
(in antwoord op Anton van Haasteren)500 jaar geleden maakten mensen zich ook nog geen zorgen over hun toekomst als een levend organisme op deze planeet.
(in antwoord op Burgermans)Sinds die tijd is de mensheid wat wijzer geworden en proberen de meeste van ons daar iets aan te doen om het voortbestaan zeker te stellen.
“voortbestaan zeker te stellen”
(in antwoord op Anton van Haasteren)Tegen de eerstvolgende meteoriet valt er niks te beginnen.
Die roeien zichzelf uit binnen aanzienlijke termijn. Het proces is al in gang gezet.
The night will be black, tomorrow is a day in red and then the sun will shine again.
(in antwoord op Anton van Haasteren)In dat geval is er van “and then” geen sprake. Het doet er dan niet meer toe.
(in antwoord op Dead Silence)Tsja, hemelse fenomenen en bijgeloof… Op 28 september a.s. kleurt de maan weer eens bloedrood. Is dit nu een goed of slecht gesternte wanneer het Nederlandse staatshoofd voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een pleidooi houdt voor een Nederlandse zetel in de Veiilgheidsraad?
Lezen wwoud, dit is een waargenomen en gefilmd fenomeen. Dit geeft uiteraard wel voeding aan bijgeloof.
(in antwoord op wwoud)De oorzaak van dit fenomeen is natuurlijk wel interessant voor de wetenschap die hier ons iets mee kan leren.
“Dit geeft uiteraard wel voeding aan bijgeloof.”
(in antwoord op Anton van Haasteren)Ondanks het internet en het feit dat we 2015 zijn?
Ach, zal wel iets als een regenboog hoog in de lucht zijn. Een toevallige samenloop van omstandigheden; zon achter de wolken, zonnestralen breken op een die vreemde wolkenformatie hoog in de lucht.
Irritant Amerikaans gebabbel weer over ‘gawd’. Ja hoor, god is almachtig en toont zich op zo’n wijze op het altijd zonnige Costa Rica.