‘Gas en olie in 2050 verleden tijd’
Goed nieuws: binnen 35 jaar hebben we geen olie, gas of kolen meer nodig. Duurzame energie kan tegen 2050 het stokje overnemen. Dat stelt Greenpeace in een nieuwe versie van haar energiescenario Energy (r)evolution, aldus de Volkskrant.
Biomassa, aardwarmte, zon en wind zullen de belangrijkste energiebronnen worden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de economie. Alleen al de zonne-energiesector levert in 2050 meer banen op dan de kolenindustrie nu.
De energiescenario's van Greenpeace worden erg serieus genomen, mede omdat ze de opkomst van duurzame energie tot nu toe beter hebben voorspeld dan andere organisaties. Tien jaar geleden dacht de milieu-organisatie nog dat in 2050 de helft van alle energie duurzaam zou zijn, maar de technologie ontwikkelde zich sneller en de kosten voor zonne- en windenergie daalden sterker dan verwacht.
De energie-omslag gaat gepaard met hoge kosten. De investeringen bedragen wereldwijd 1.660 miljard dollar per jaar, maar daar staat volgens het scenario een besparing op brandstof tegenover van 1.100 miljard. In 2050 worden de kosten uiteindelijk ruimschoots gedekt door toekomstige besparingen op fossiele brandstoffen.
Bron(nen): De Volkskrant
goed verhaal, beter voor heel veel zaken om te stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, alleen voor vliegtuigen zie ik nog niet echt een alternatief.
Voor vliegtuigen kun je synthetische brandstoffen maken met CO2 uit de lucht en waterstof. De benodigde energie die je nodig heb voor de waterstofproductie en het syntheseproces kan weer door duurzame bronnen geleverd worden.
(in antwoord op Dutchy)Wie weet wat dat oplevert.
(in antwoord op IwanovKapotjeplov)NASA doet veel onderzoek naar nieuwe aandrijvingen zoals ION Propulsion en de EM Drive. Het meerendeel is voor de ruimtevaart, maar wie weet wat er uit dit soort ontwikkelingen komt. De straaljager was ook nooit mogelijk geweest zonder kennis van raket aandrijvingen.
(in antwoord op Dutchy)Een kwart van de grote goede doelen in Nederland heeft een kantoorpand op een dure locatie. Sommige instellingen hebben een statig kantoorpand in hartje Amsterdam, schrijft het AD op basis van eigen onderzoek.
Greenpeace zou vorig jaar bijna een half miljoen euro hebben besteed aan de huur van een nieuw kantoorpand aan het IJ in Amsterdam. De milieuorganisatie liet het gebouw voor ruim twee ton inrichten en verbouwen, schrijft de krant. Greenpeace zou van de grote goede doelen in 2014 het meeste kwijt zijn geweest aan huur.
Want mensen die voor goede doelen werken moeten immers op een krakkemikkige stoel in een tochtige bouwkeet hun werk doen.
(in antwoord op Blargh)The head of Greenpeace UK has defended the need for one of the environmental group’s top executives to fly to work several times a month, and apologised to supporters for a mistake that saw a member of its finance team lose £3m on currency markets.
(in antwoord op Boven Jan)Dus? Greenpeace opereert als elk ander bedrijf, maar met nobele instellingen.
Tip Windows 8; als je quotes gebruikt, geef dan aan waar je ze vandaan haalt.
(in antwoord op Blargh)Bedrijven bedelen niet. GP wel, meer nog, het zijn hun main inkomsten.De enige ‘nobele instelling’ is zichzelf in stand houden.
(in antwoord op Boven Jan)Je kan niet pretenderen groen te zijn als je executives met een jet naar het werk gaan
Het werk spreidt zich over de wereld. Het gaat dus om ‘executives’ die voor een project of overleg moet vliegen. Is toch niet vreemd?
“Bedrijven bedelen niet” Werkelijk? Hoeveel bedrijven denk je dat er zijn die niet zonder subsidies, overheidssteun of investeringen werken.
(in antwoord op Blargh)Het werk?
(in antwoord op Boven Jan)Videoconferencing BJ, kies maar uit
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_video_telecommunication_services_and_product_brands
http://www.theguardian.com/environment/2014/jun/23/greenpeace-defends-top-executive-flying-to-work
(in antwoord op Boven Jan)Aldus Greenpeace.
*proest*
Ik weet nog toen ik nog een heel klein Aynaatje was, dat ze in de 80er jaren voorspelden dat in 2000 de olie op zou zijn:)
Het ene verhaal vertelt je dat de grondstof om zonnen panelen te produceren over 25 jaar op is.
In dit verhaal het tegenovergestelde.
Hebben zeker allemaal glazen bollen