‘Gas en olie in 2050 verleden tijd’

Goed nieuws: binnen 35 jaar hebben we geen olie, gas of kolen meer nodig. Duurzame energie kan tegen 2050 het stokje overnemen. Dat stelt Greenpeace in een nieuwe versie van haar energiescenario Energy (r)evolution, aldus de Volkskrant. Biomassa, aardwarmte, zon en wind zullen de belangrijkste energiebronnen worden. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de economie. Alleen al de zonne-energiesector levert in 2050 meer banen op dan de kolenindustrie nu. De energiescenario's van Greenpeace worden erg serieus genomen, mede omdat ze de opkomst van duurzame energie tot nu toe beter hebben voorspeld dan andere organisaties. Tien jaar geleden dacht de milieu-organisatie nog dat in 2050 de helft van alle energie duurzaam zou zijn, maar de technologie ontwikkelde zich sneller en de kosten voor zonne- en windenergie daalden sterker dan verwacht. De energie-omslag gaat gepaard met hoge kosten. De investeringen bedragen wereldwijd 1.660 miljard dollar per jaar, maar daar staat volgens het scenario een besparing op brandstof tegenover van 1.100 miljard. In 2050 worden de kosten uiteindelijk ruimschoots gedekt door toekomstige besparingen op fossiele brandstoffen.  

Bron(nen):   De Volkskrant      

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dutchy

  goed verhaal, beter voor heel veel zaken om te stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, alleen voor vliegtuigen zie ik nog niet echt een alternatief.

  • IwanovKapotjeplov

   Voor vliegtuigen kun je synthetische brandstoffen maken met CO2 uit de lucht en waterstof. De benodigde energie die je nodig heb voor de waterstofproductie en het syntheseproces kan weer door duurzame bronnen geleverd worden.

   (in antwoord op Dutchy)
  • AT

   NASA doet veel onderzoek naar nieuwe aandrijvingen zoals ION Propulsion en de EM Drive. Het meerendeel is voor de ruimtevaart, maar wie weet wat er uit dit soort ontwikkelingen komt. De straaljager was ook nooit mogelijk geweest zonder kennis van raket aandrijvingen.

   (in antwoord op Dutchy)
 2. Blargh

  Een kwart van de grote goede doelen in Nederland heeft een kantoorpand op een dure locatie. Sommige instellingen hebben een statig kantoorpand in hartje Amsterdam, schrijft het AD op basis van eigen onderzoek.

  Greenpeace zou vorig jaar bijna een half miljoen euro hebben besteed aan de huur van een nieuw kantoorpand aan het IJ in Amsterdam. De milieuorganisatie liet het gebouw voor ruim twee ton inrichten en verbouwen, schrijft de krant. Greenpeace zou van de grote goede doelen in 2014 het meeste kwijt zijn geweest aan huur.

 3. Burgermans

  Aldus Greenpeace.
  *proest*

 4. Ayna

  Ik weet nog toen ik nog een heel klein Aynaatje was, dat ze in de 80er jaren voorspelden dat in 2000 de olie op zou zijn:)

 5. Bartje

  Het ene verhaal vertelt je dat de grondstof om zonnen panelen te produceren over 25 jaar op is.
  In dit verhaal het tegenovergestelde.
  Hebben zeker allemaal glazen bollen

Reacties niet toegestaan