Vergeet windmolens: zeewier is de energiebron van de toekomst

Mogelijk zijn de grote windmolenparken op de Noordzee nu definitief achterhaald. Onderzoekers komen namelijk met een interessant alternatief: biobrandstof uit zeewier. Het zou binnen tien tot twintig jaar net zoveel duurzame energie moeten opleveren als windmolens in 2020. Dat beweren althans onderzoekers van het Energieonderzoek Centrum Nederland over het Europese zeewierproject At Sea, aldus de Volkskrant. Over de bijdrage van het gezonde zeewier aan voedsel- en energievoorziening wordt al jaren gefantaseerd. Met een nieuwe techniek wordt het wellicht werkelijkheid. Proeven in de Noordzee bij Schotland, Ierland en Noorwegen tonen aan dat door zeewier te laten groeien op speciaal ontwikkelde matten in plaats van op touwen en netten zoals gebruikelijk was, de oogst spectaculair toeneemt. Dankzij de constructie zouden zeewierfarms overal in de Noordzee tussen 1 en 3 meter diepte kunnen worden gelegd. De kosten zijn op termijn vergelijkbaar met andere vormen van biomassa. Energiewetenschapper André Faaij van de Rijksuniversiteit Groningen, die niet direct bij het project betrokken is, ziet grote potentie, maar is ook terughoudend. ''Het vereist hoge productiviteit onder ideale omstandigheden binnen de totale productieketen, met vergaande kostenreductie. Die zijn nog geen werkelijkheid en vergen nog veel onderzoek en ontwikkeling.''

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Zonne-energie is en blijft voor mij de grote klapper. Is gratis, redelijk makkelijk te genereren en als we verder doorgaan met energetisch efficiente vervoers- en transportsystemen, productieprocessen en gebruiksvoorwerpen dan kunnen we tot het einde van de zon door verbruiken.

  • Dead Silence

   Nee hoor, we zijn allang geroosterd voor het einde van de zon.

   (in antwoord op AT)
  • Burgermans

   Veruit de effectiefste manier om zonne-energie om te zetten in bruikbare energie is fotosynthese.

   (in antwoord op AT)
  • Janneke van Vught

   Nu nog een betaalbaar alternatief voor die foeilelijke glasplaten die de daken ontsieren dan komen we misschien nog ergens met de zonne-energie

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Mooi is het zeker niet en denk ook niet dat al die panelen op huizen de toekomst zijn. Zelf opteer ik in een middelgrote gemeente voor het gebruik van platte daken op bedrijfshallen. De bedrijven worden zo een soort energieleveranciers voor de stad.

    Uiteindelijk gaan we hoop ik naar grote zonneparken in het zuiden van Europa en wordt energie via een Europees grid verspreid. Hydro uit Noorwegen, Schotland e.d., zon uit het zuiden, wind van de Noordzee.

    (in antwoord op Janneke van Vught)
 2. Bart

  Kerncentrales zijn de toekomst. Betrouwbaar, relatief goedkoop en milieuvriendelijk

Reacties niet toegestaan