Twijfelachtige mijlpaal voor opwarming aarde (en wat temperatuurstijging met wereldsteden doet)

Klimaatverandering is allang geen ver-van-je-bedshow meer. Dit jaar zal naar alle waarschijnlijkheid de gemiddelde temperatuur een graad hoger liggen dan voor het industriële tijdperk, blijkt uit onderzoek van Climate Central. Een dubieuze mijlpaal. Het is het eerste jaar waarin we halverwege zijn op weg naar de opwarming van 2 graden Celsius. Dit is de cruciale grens waarop klimaatverandering nog veilig is en het doel waar landen naar toe willen op de klimaattop in december in Parijs. Maar dan moet er nog veel gebeuren. In tegenstelling tot de CO2-uitstoot die al decennia gestaag toeneemt, fluctueert de temperatuur nogal. Het kan dus de komende jaren weer iets kouder worden. Toch laat de opwarming van 1 graad zien hoe mensen het klimaat hier en nu veranderen en niet ergens ver in de toekomst. Bovendien zijn er al tekenen dat 2016 nog warmer gaat worden. Zelfs als de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 2 graden dan heeft dat al grote gevolgen voor 130 miljoen mensen. Warmt de aarde, zoals in het ergste scenario, 4 graden op dan zullen 470 tot 760 miljoen mensen daarvan de gevolgen merken. Foto's van Nickolay Lamm tonen hoe wereldsteden eruit zouden zien bij een opwarming van de aarde van respectievelijk 2 en 4 graden Celsius.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Floris Vrijdag

    Vast een linkse fotograaf. Of een moslim…

  2. Grietver

    Hoe zou het kunnen afkoelen? Er is toch 97% consensus dat het klimaat voornamelijk wordt bepaald door activiteit van de mens? Als het kan afkoelen dan is dat de erkenning dat er natuurlijke factoren zijn die sterker zijn dan de activiteiten van de mens. Maar dat wordt juist altijd ontkend.

    Maar uiteraard is zoiets een tekst om zichzelf in te dekken tegen het feit dat de modellen helemaal niet kloppen. De trend van de modellen is veel en veel ernstiger dan de werkelijkheid. Dit is al enkele jaren goed te zien. Maar ook dat wordt ontkent.

    Je bent onderhand een wetenschapsontkenner als je de officieele modellen nog gelooft.

Reacties niet toegestaan