Dolfijnenbeschermer uit ‘The Cove’ opgepakt in Japan

Dolfijnenbeschermer Ric O'Barry (76), bekend van de Oscarwinnende documentaire over de dolfijnenjacht The Cove uit 2009, is dinsdag opgepakt in Tokio en vastgezet. Japan wil dat O'Barry het land verlaat. Volgens de Japanners onderhoudt de Amerikaan nauwe banden met dierenrechtenorganisatie Sea Shepherd. Japan is niet dol op Sea Shepherd, aangezien de organisatie tegen de walvisjacht strijdt en Japan zich nog altijd schuldig maakt aan het jagen op deze dieren. O'Barry houdt vol dat hij met een toeristenvisum het land binnenkwam en slechts naar dolfijnen wilde gaan kijken. De Japanse autoriteiten geloven hem niet en beschuldigen hem van liegen. Hij zou ook al eerder hebben gelogen over het doel van zijn reis. Omdat O'Barry ontkent en het land weigert te verlaten, zit hij nu in de gevangenis. O'Barry via zijn zoon: 'De Japanse overheid doet er alles aan de tegenstanders van de dolfijnenjacht te stoppen'. O'Barry is voormalig trainer van de dolfijnen die Flipper speelden in de gelijknamige tv-serie en leidt de organisatie The Dolphin Project, waarmee hij dolfijnen wil beschermen. Hij zou daarvoor regelmatig naar het Japanse dorp Taiji willen gaan, dat in The Cove wordt geportretteerd. Het is dan ook niet de eerste keer dat de man wordt opgepakt door de Japanse immigratiedienst. Ook is hij een keer gearresteerd tijdens een demonstratie. Ieder jaar worden in Japan ongeveer 20.000 dolfijnen, kleine walvissen en bruinvissen afgeslacht. Circa 2000 daarvan vinden de dood in Taiji.  

dolfijnen-hebben-complex-sociaal-netwerk-

Bron(nen):   De Morgen  PiepVandaag    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Heel goed dat Japan de dierenterroristen aanpakt!

  • Knier

   Je zou natuurlijk ook eerst eens “the cove” kunnen bekijken, dan wist je dat de overheid bewust toestaat dat de bevolking wordt vergiftigt met doflijnen vlees dat 500 keer meer kwik bevat als de maximale toegestane waardes en dat de bevolking in Japan nauwelijks of niets weet van dit giftig vlees maar ja je hebt al vaker laten zien dat je een schaapje bent dat nog steeds gelooft dat overheden alleen het beste met het volk voor hebben, slaap zacht.

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Jaap Aap

  Zo is dat, “shoot the messenger”.
  De waarheid die O’Barry aan de dag legt en de wrede handelswijze die Japanse jagers op walvissen en dolfijnen gebruiken is blijkbaar ook teveel voor de eetlust van de Japanse overheid. Ze steken dus liever hun kop in ‘t zand.

Reacties niet toegestaan