Dit is waarom je eigenlijk geen avocado’s meer zou moeten eten

De avocado is erg in de mode. De vrucht is namelijk ontzettend gezond, lekker en is ook nog eens mooi genoeg voor op een Instagram foto. Ideaal voor gezondheidsfanaat of hipster.

Maar de avocado heeft ook een minder fijne eigenschap: de productie vraagt vele liters water en leidt tot illegale boskap in Mexico.

Mexico is veruit de belangrijkste producent van avocado’s. De  groeiende westerse vraag naar de vrucht zorgt er voor dat Mexicaanse boeren veer meer geld verdienen kunnen met het verbouwen van avocado’s dan met andere gewassen. Grote gebieden bos worden illegaal gekapt om ruimte te maken voor jonge avocadoboompjes.

De markt is zo lucratief dat ook drugsbendes een graantje mee proberen te pikken door producenten af te persren.

Daarbij komt dat een rijpe avocado boomgaard bijna twee keer zoveel water gebruikt als een tamelijk dichtbegroeid bos.  Wat grote impact heeft op de dieren die in het gebied wonen.

Het gebruik van veel landbouwchemicaliën en de grote hoeveelheid hout die nodig is om de avocado’s te verpakken zijn andere negatieve effecten op gebied van milieu.

 



						
		Bron(nen):   The Guardian   De Standaard