Vijf gezonde voedingsmiddelen die slecht zijn voor de wereld

Avocado’s, quinoa en amandelen, ze zijn niet meer weg te denken van het moderne menu. Ongetwijfeld zijn ze uitstekend voor de gezondheid, maar de rest van de wereld leidt zwaar onder de hedendaagse eetgewoonten.

1. Avocado
In Mexico, waar de avocado het groene goud wordt genoemd, houdt een drugskartel de boeren in zijn greep. Ze moeten een deel van hun inkomen afstaan, anders worden ze vermoord. Men spreekt er ook wel van ‘bloedguacamole’. Daarnaast hebben avocado’s enorme hoeveelheden water nodig. Een pond van de groente vraagt om ruim 272 liter water.

2. Amandelen
De noten die je zo graag over je granola strooit ‘s ochtends, zijn zo mogelijk nog dorstiger dan avocado’s. Voor één enkel nootje is 3,8 liter water nodig. Californië, waar ruim 80 procent van alle amandelen vandaan komt, kampt voor het vierde jaar op rij met extreme droogte en geeft de amandel deels de schuld. De noot slurpt 8 procent van al het landbouwwater op.

3. Quinoa
Door de aanhoudende quinoa-hype is de export uit landen als Peru en Bolivia gigantisch gestegen. Daarmee zijn ook de prijzen in eigen land flink omhoog gegaan. De mensen die quinoa al eeuwenlang eten als belangrijkste voedingsmiddel kunnen het daardoor niet meer betalen en stappen over op veel goedkoper junkfood.

4. Cashewnoten
Het zijn de meest gegeten noten in de VS en Europa, maar ze vragen nogal wat van de mensen die ze moeten produceren. Om de cashewnoot te pellen wordt cardol en anacardinezuur gebruikt. De arbeiders in India, waar 60 procent van de noten wordt geproduceerd, krijgen daardoor vaak brandwonden, omdat ze zonder handschoenen moeten werken. Ze verdienen bovendien maar 2 euro per dag. In Vietnam worden zelfs drugsverslaafden ingezet in werkkampen. Het heeft al geleid tot de term ‘bloedcashews’.

5. Soja
Voor de sojateelt worden gigantische stukken grond gebruikt. Het gevolg is dat ecosystemen in Zuid-Amerika leiden onder extreme ontbossing. Elk jaar wordt er zo’n 4 miljoen hectare bos vernietigd voor sojaproductie. Het grootste deel van de soja wordt gebruikt als veevoer dus als we minder vlees zouden eten, is er minder soja nodig, maar als we in plaats daarvan soja gaan eten zijn we weer net zo ver.

Bron(nen):   The Telegraph