“Zuid-Europa kan deze eeuw al een woestijn zijn”

De opwarming van de aarde gaat maar door zonder dat er echt noemenswaardige maatregelen worden getroffen. Een gebied dat het daardoor zwaar te verduren krijgt is Zuid-Europa. Delen rondom de Middellandse Zee kunnen nog deze eeuw veranderen in een woestijn volgens onderzoekers van onder meer de Universiteit van Aix-Marseille.

De studie in vakblad Science beschrijft hoe met name het zuiden van Spanje en Portugal, noordelijke delen van Marokko, Algerije en Tunesië, alsook Sicilië, het zuiden van Turkije en delen van Syrië in woestijnen veranderen. Als de uitstoot van broeikasgassen niet snel vermindert zal ook de vegetatie in het Middellandse Zeegebied drastisch veranderen.

De temperatuur in het gebied is vergeleken met het einde van de negentiende eeuw al met 1,3 graden Celsius gestegen. In de hele wereld steeg de temperatuur gemiddeld met 0,85 graden. Het Middellandse Zeegebied is extra gevoelig voor klimaatverandering omdat Atlantische stormen zich meer naar het noorden zullen verplaatsen, met meer zon en minder regen tot gevolg.

Bron(nen):   De Morgen